Sverigedemokraterna inn i varmen?

Det svenske høyrepartiet Moderaterna sier det vil innlede politiske forhandlinger med Sverigedemokraterna, skriver Dagens Industri.

Jimmie Åkesson

Hittil har ingen villet samarbeide med Sverigedemokraterna og deres partileder Jimmie Åkesson.

Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

Representanter for de to partiene skal møtes innen kort tid, skriver den svenske avisen. Det skal ha vært mye hemmelighetskremmeri rundt beslutningen i Moderatarna.

– Kontaktforbudet er brutt . Vi skal møtes og snakke sammen, sier pressetalsmann Niklas Gillström til Sveriges Radio.

Det er ikke klart hvordan forhandlingene skal foregå.

Til nå har ingen andre svenske partier villet samarbeide med det sterkt innvandringskritiske partiet.

Den etablerte politiske eliten i Sverige fikk seg en overraskelse da opp mot 13 prosent stemte på Sverigedemokraterna ved riksdagsvalget 2014 og dermed gjorde partiet til det tredje største i Sverige. De andre partiene i Riksdagen lovet da at de skal fortsette den politiske isolasjonen av partiet, men fremgangen fortsatte i og september i fjor fikk partiet en rekordoppslutning på 19 prosent.

Ved valget i 2014 havnet Sverigedemokraterna på vippen, men siden ingen av de andre partiene ville samarbeide med dem, inngikk den røde mindretallsregjeringen et bredt budsjettsamarbeid med de borgerlige partiene.

Hos andre de andre partiene er det usikkerhet om hva samtale kan føre til. De tre andre partiene som utgjør den såkalte Alliansen, Sveriges borgerlige regjeringsalternativ, er kritiske til å innlede forhandlinger med Sverigedemokraterna.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt