Hopp til innhold

Rekordmåling for Sverigedemokraterna

Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna fosser frem på meningsmålingene, og har nå en oppslutning på 19 prosent.

Jimmie Åkesson

POPULÆR: Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna gjør det godt på meningsmålingene for tiden.

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

Ifølge Dagens Nyheter er dette den beste målingen for Sverigedemokraterna (SD) noensinne.

Mest populær blant menn og eldre

Den etablerte politiske eliten i Sverige fikk seg en real nesestyver da opp mot 13 prosent stemte på SD ved riksdagsvalget 2014 og dermed gjorde det utskjelte partiet til det tredje største i Sverige.

Siden den gang har fremgangen fortsatt for Jimmie Åkessons parti.

I den siste meningsmålingen Ipsos har gjort for Dagens Nyheter svarer 19 prosent av de spurte at de vil stemme på SD.

– Akkurat nå er det ingen tegn på at støtten til SD skal minske. De har fortsatt sterk støtte i brede grupper, framfor alt blant menn og eldre. SD har fortsatt svakere støtte blant kvinner og blant unge, sier meningsmålingssjefen i Ipsos, David Ahlin, til Dagens Nyheter.

– Moderaterna styrker SDs legitimitet

Septembermålingen viser også at Moderaterna, Høyres søsterparti, ikke lykkes med målsettingen om å stjele velgere fra SD. Partiet går tilbake 1,1 prosentpoeng og får en oppslutning på 24 prosent.

Ahlin sier til Dagens Nyheter at Moderaterna har valgt å fokusere på saker som også er viktige for SD-velgerne, som trygghet, kriminalitet og asylpolitikk.

– Det bidrar til å bekrefte SDs samfunnsanalyse og problemforståelse. Velgerne kan oppfatte det som at SD styrker sin troverdighet i disse sakene, sier han til avisen.

Socialdemokraterna er ifølge målingen Sveriges største parti, med en oppslutning på 26 prosent. Det er jevnt mellom blokkene, men alliansepartiene (Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna og Kristendemokraterna) har et knapt flertall på målingen.

Kontroversielt

SDs framgang har tvunget resten av partiene til å forholde seg til partiet på en annen måte. Tidligere var SD skjøvet helt ut i kulden, og eventuelle samarbeid med andre framsto som utenkelig.

Men tidligere denne måneden åpnet Kristdemokraterna døra på gløtt for Sverigedemokraterna, og sa de kunne tenke seg en borgerlig regjering med passiv støtte fra SD.

For noen uker siden ble det full splid i Liberalerna etter at partileder Jan Björklund oppfordret regjeringen til å invitere SD til blokkoverskridende samtaler mellom partiene i Riksdagen.

Ifølge Sveriges Radio var ikke uttalelsen forankret i partiet, og bråket som fulgte viser hvor kontroversielt et eventuelt samarbeid med SD er. Politisk kommentator Tomas Ramberg skriver i en analyse at diskusjonen om hvordan Liberalerna og de andre partiene på borgerlig side skal forholde seg til SD kan avgjøre hvem som styrer landet etter valget i 2018.

SISTE NYTT

Siste nytt