NRK Meny
Normal

Minst 30 drept i eksplosjoner i Afghanistan

Minst 30 personer ble drept og 47 skadd i flere selvmordsangrep i den afghanske byen Kandahar i dag. Blant ofrene var flere sivile.

Eksplosjoner i Kandahar
Foto: Reuters TV / Scanpix/Reuters

Blant de drepte skal det ha vært flere sivile og politimenn.

– Vi har nå mottatt 27 døde, og minst 52 personer er skadd. Flere av de døde og skadde er sivile og politimenn, sa Abdul Qayoom Pukhla, som er Kandahars helsedirektør, lørdag ettermiddag.

Noen timer senere ble det klart at minst 30 personer har mista livet som følge av angrepet. 47 personer skal være skadd, ifølge nyhetskanalen EBU.

Taliban har ifølge Reuters tatt på seg ansvaret for eksplosjonene, og sier det var ment som en advarsel til NATO, som planlegger en stor operasjon i byen.

Flere eksplosjoner

En politimann sier til AFP at det har vært i alt fem eksplosjoner på ulike steder i byen.

Ifølge Reuters reporter, Ismail Sameem, skjedde det første angrepet utenfor bygningen der byens politisjef holder til. Deretter skal det ha eksplodert utenfor boligen til halvbroren til president Hamid Karzai.

Til slutt sprengte en selvmordsbomber seg selv utenfor hovedfengselet i Kandahar, forteller vitner. Ifølge offisielle kilder var dette det største angrepet.

De fem selvmordsbomberne som deltok i angrepene skal ha brukt sykler og motorsykler for å komme seg fram i byen.

– Hovedmålet var fengslet

Presidentens halvbror, Ahmad Wali Karzai, som var i hovedstaden Kabul da angrepet skjedde, tror opprørernes mål var å befri de innsatte i fengslet. Han mener de tre andre eksplosjonene skjedde for å avlede politiet.

– Hovedmålet var fengselet. Fengslet er veldig godt bevokta, sa han til Reuters etter eksplosjonen.

En politikilde i Kabul sier at fire selvmordsbombere har angrepet Kandahar. Ifølge ham ble det også fyrt opp raketter i fengslet.

Talibans opprørere storma fengslet i utkanten av byen i 2008, og fikk fri om lag 1000 fanger, inkludert 400 Taliban-krigere.

Etterfulgt av skudd

Ifølge Reuters ble eksplosjonene etterfulgt av skuddvekslinger mellom politistyrkene og militante. Afghansk politi og spesialstyrker ble sendt til området etter eksplosjonen.

Det er foreløpig ikke meldt om drepte eller skadde.

30.000 nye soldater

Kandahar er Afghanistans tredje største by, etter Kabul og Herat. Byen var den religiøse hovedstaden til Taliban, som hadde makta i Afghanistan fra 1996 til 2001.

Om lag 121.000 amerikanske soldater og NATO-styrker har base i Afghanistan. Nå skal styrken suppleres med 30.000 nye soldater, hvorav de fleste vil bli stasjonert sør i landet.

Vil bekjempe narkotikahandel

NATO satte i gang en planlagt storoffensiv i naboprovinsen Helmand i forrige måned. Målet er å påføre Taliban, som hersker i flere provinser sør i Afghanistan, et avgjørende nederlag, og slik knekke islamistopprørernes militære slagkraft.

De sørlige provinsene i Afghanistan er kilden til storparten av verdens heroin i en ulovlig industri som er verdt opp mot tre milliarder dollar i året.

Den ulovlige narkotikahandelen har ført til flere opprør i de sørlige områdene i landet, og har gjort Afghanistan til en narkotikastat.

Kandahar, kart
Foto: NRK Grafikk, Bjørn Kvamme

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt