Hopp til innhold

Minnemarkering for de drepte i Christchurch

Flere enn 20.000 mennesker deltok i den nasjonal minnestunden etter terrorangrepet på New Zealand. Statsminister Jacinda Ardern ble møtt med stående applaus da hun holdt sin appell.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern

Statsminister Jacinda Ardern møtte flere av muslimene i Christchurch etter minnemarkeringen.

Foto: Mark Tantrum / AP

Blant dem som sto stille med bøyd hode da navnene på de 50 drepte ble lest opp, var statsminister Jacinda Ardern. Hun har fått ros verden over for lederskapet og inkluderingen hun har stått for de to ukene som er gått siden moskéangrepet på New Zealand.

– Rasismen finnes, men den er ikke velkommen her. Vi er ikke immune mot hatets og fryktens virus, det har vi aldri vært. Men vi kan være den nasjonen som finner kuren, sa Ardern.

Den 38 år gamle statsministeren var for anledningen kledd i en tradisjonell kappe fra urbefolkningen maoriene. Hun håper New Zealand kan bryte den onde sirkelen der ekstremisme avler ekstremisme.

Tilgir drapsmannen

Et budskap som gikk igjen på minnemarkeringen for muslimene som ble drept under fredagsbønnen, var å svare på vold med fredsbudskap.

– Jeg velger fred, og jeg har tilgitt, sa Farid Ahmed, som overlevde angrepet. Kona ble skutt og drept av høyreekstremisten da hun løp inn i moskeen igjen for å redde ektemannen i rullestol.

Ahmed fikk langvarig applaus for sitt budskap om at newzealendere, uansett hvilken tro de tilhører, må avvise hatet.

Farid Ahmed holder appell

Farid Ahmed mistet kona i terrorangrepet.

Foto: Mark Baker / AP

– Folk spør meg «Hvorfor tilgir du noen som drepte din elskede kone?». Jeg kan gi mange svar. Allah sier at dersom vi tilgir hverandre, elsker Han oss.

– Jeg vil ikke ha et tungt hjerte som koker som en vulkan av sinne og raseri. Det brenner både seg selv og omgivelsene, sa Ahmed.

Kritisk skadd

I tillegg til å hedre minnet etter dem som ble drept, ble også de sårede etter angrepet husket under markeringen. 22 personer ligger fortsatt på sykehus, blant dem en kritisk skadd fire år gammel jente.

Representanter fra nærmere 60 land var til stede under minnestunden. Dette var den tredje større minnemarkeringen etter terrorangrepet og mer formell enn de andre. Statsminister Scott Morrison fra nabolandet Australia var blant de frammøtte.

Yusuf Islam, også kjent som Cat Stevens

Cat Stevens tok navnet Yusuf Islam. Nå kaller artisten seg bare for Yusuf.

Foto: Mark Baker / AP

Også den britiske artisten Cat Stevens, som trakk seg tilbake fra søkelyset på 1970-tallet, konverterte til islam og tok navnet Yusuf Islam, ga en sterk tolkning av sin store hit «Peace train», skriver Reuters.

Politiet hadde stengt gatene i nærheten og gikk rundt med våpen i Hagley-parken, der markeringen ble holdt. Innenfor sperringene var det avslappet atomsfære under den 90 minutter lange samlingen, skriver nyhetsbyrået.

En 28 år gammel australsk høyreekstremist er pågrepet etter angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt