Blodige bandasjer utenfor Al Noor-moskeen i Christchurch

New Zealand er i sorg etter at et foreløpig ukjent antall gjerningspersoner tok seg inn i to moskeer og skjøt mot mennesker som var samlet til fredagsbønn.

Foto: Stringer . / Reuters

Dette vet vi om terrorangrepene på New Zealand

Minst 49 mennesker er drept og én mann er drapssiktet etter terrorangrepene mot to moskéer i byen Christchurch på New Zealand. Her er det vi vet så langt.

 • Angrepene skjedde i byen Christchurch på New Zealand fredag formiddag lokal tid, mot Al Noor-moskeen og Linwood-moskeen mens troende var samlet til fredagsbønn. 41 mennesker ble først drept i Noor-moskeen, før sju ble drept i og utenfor Linwood-moskeen. Det åttende offeret døde senere på sykehus. Sykehuset behandler totalt 48 personer, inkludert barn, for skuddskader.
Christchurch - oversikt

Klokken 13.20 lokal tid.

Terroristen parkerer bilen i en sidegate til Al Noor-moskeen i Christchurch.

Gjerningsmannen tar med seg en hagle og et halvautomatisk våpen og går inn på parkeringsplassen foran moskeen.

Moskeen er full av mennesker som er der for å delta i fredagsbønnen. Det første offeret møter gjerningsmannen med et «hello brother» før han blir skutt og drept.

Etter to et halvt minutt forlater terroristen moskeen. På vei tilbake til bilen løsner han skudd på åpen gate. Tilbake i bilen bytter han våpen.

Gjerningsmannen returnerer til parkeringsplassen foran moskeen. Denne gangen skyter han mot de som løpende ut fra moskeen. Deretter tar han seg på ny inn i bygget.

I ytterligere halvannet minutt skyter terroristen de som har gjemt seg, eller er skadet i moskeen før han forlater bygget.

På vei tilbake mot bilen skyter terroristen en kvinne som ber for sitt liv, før han kjører fra åstedet. På den ti minutter kjøreturen mot Linwood-moskeen løsner han flere skudd gjennom vinduene i bilen.

 • Fire personer, tre menn og en kvinne, ble pågrepet etter angrepet. Én av dem ble senere løslatt. En mann i slutten av 20-årene er siktet for drap og politiet undersøker om to andre personer som ble pågrepet med våpen har tilknytning til saken. Mannen som er siktet skal møte i retten lørdag. Politiet jakter ikke aktivt på flere gjerningspersoner.
 • Australias statsminister bekreftet etter angrepet at den mistenkte gjerningsmannen er en australsk statsborger og «en voldelig, høyreekstrem terrorist». Han skal ha kommet til New Zealand for å planlegge og utføre angrepene.
 • Medier på New Zealand navngir den mistenkte australske gjerningsmannen som 28 år gamle Brenton Tarrant, men dette er ikke bekreftet av newzealandsk politi.
  Angivelig gjerningsperson etter moskéterror

  Videoen som florerer i sosiale medier viser det som angivelig er den antatte gjerningsmannen Brenton Tarrant.

  Foto: Social Media / Reuters
 • En video publisert i sosiale medier viser det som angivelig er gjerningsmannen som filmer seg selv mens han utfører terrorangrepet mot en av moskéene. Ifølge flere internasjonale medier skal videoen av minst ett angrep ha blitt direktesendt gjennom live-funksjonen på Facebook. New Zealands statsminister Jacinda Ardern advarer mot å dele videoen.
Al Noor Mosque

41 mennesker ble drept i Al Noor-moskeen, i terrorangrepet som fant sted under fredagsbønnen.

Foto: Stringer / Reuters
 • Politiet ønsker foreløpig ikke å bekrefte om de to angrepene ble utført av samme gjerningsmann, eller om den drapssiktede mannen i slutten av 20-årene er den mistenkte gjerningsmannen Brenton Tarrant.
 • Et manifest skrevet og delt av det som angivelig er Tarrant har de siste timene blitt spredt i sosiale medier. Der uttrykker den antatte gjerningsmannen et ønske om å utøve vold mot muslimer, og nevner blant annet at han har vært i kontakt med Anders Behring Breivik gjennom en av Breiviks støttespillere. Tarrant skal i tillegg ha lagt ut bilder av det som ser ut som våpenmagasin, før angrepet.
 • Politiet har ved 23-tiden fredag lokal tid evakuert en eiendom i byen Dunedin, som ligger en drøy fire timers kjøretur fra Christchurch. Stedet skal ifølge politiet være knyttet til skytingen.