NRK Meny
Normal

– Obama er best på sosiale medier

For første gang er sosiale medier en veldig viktig del av den amerikanske valgkampen. Nå ler millioner seg skakke over videoer som harselerer vilt med de amerikanske presidentkandidatene.

Barack Obama under et Twitter folkemøte

I Juli arrangerte Barack Obama et Twitter folkemøte der han blant annet svarte på spørsmål fra Speaker i Representantenes hus, John Boehner.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Gunn Enli

Gunn Enli mener Obama og hans stab bruker de sosiale mediene best.

Foto: HiO

– Det betyr at man bringer en god dose humor inn i valgkampen og man forsøker å appellere til velgergrupper som ikke er så interessert i politikk, sier førsteammanunsis ved Institutt for Medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli til NRK.

– Vrenger på sannheten

De humoristiske videoene er å finne på nettstedet Youtube og aller øverst på lista troner nå videoen «Mitt Romney Style». Nærmere 11 millioner har hittil sett denne parodien på Sør-Koreas populære Gangnam Style.

– Videoene vrenger ofte på sannheten og fremstiller kandidatene i et dårlig lys. Men det er veldig kjente grep fra tv-reklame og debatter. Det som er nytt i denne valgkampen er at sosiale medier er inngår som en sentral del av alle ting som kandidatene gjør for å mobilisere velgere, sier Enli.

På andreplass på lista kommer den lille videosnutten «Tired of Bronco Bamma and Mitt Romney», der en gråtkvalt fireåring forteller hvor uendelig lei hun er av den amerikanske valgkampen.


Dette klippet, som også ble vist på Søndagsrevyen, har 10,4 millioner seere hittil klikket seg inn på.

Homer Simpson kaster seg også ut i valgkampen, stemmer på Mitt Romney og ender opp på en kinesisk fabrikk. «Homer Votes 2012» er hittil sett av nærmere 7,7 millioner.


Videoen «Eye of the Sparrow», der det er lagt andre stemmer på opptaket fra den første debatten mellom Obama og Romney, har nærmere 7,5 millioner klikket seg inn på.

6,2 millioner har sett på videoen der skaperen av grøsserfilmen «The Avenger», Joss Whedon, gir sin støtte til Romney, som han mener er en garantist for en skikkelig «Zombie Apocalypse».

Harselerer med Eastwoods stol

Et videoklipp med en svært engasjert dame i Ohio, som vil stemme Obama fordi han angivelig deler ut gratis mobiltelefoner til minoritetene, er sett av 5,5 millioner.

Komikerduoen Key & Peeles parodi «Obama Loses His SH*T» er sett av 4,7 millioner, mens Obama-kampanjens satiriske «Big Bird-video» der de gjør narr av en Romney-uttalelse, er sett av 3,5 millioner.

– Det som er nytt er at ting skjer raskere på ting som sirkulerer i populærkulturen og blir tatt opp i kandidatene, sier Enli.

Opptaket der Romney stempler 47 prosent av amerikanerne som trygdemottakere som ikke betaler skatt, er sett av 3,2 millioner, mens 2,4 millioner har sett opptaket av Clint Eastwoods tale til en tom stol under republikanernes landsmøte.

Kort tid etter la Obama ut et bilde av seg seg i presidentstolen med påskriften «This seat's taken».

Clint Eastwood snakker til en tom stol og Barack Obama sitter i presidentstolen

Like etter Clint Eastwoods tale la Obama ut bildet av seg selv på Twitter med teksten «This seat's taken».

Foto: Charles Dharapak / AP/The White House

– Obama bruker de sosiale mediene best. Han har lengst erfaring, flest følgere og den mest kompetente stab. Romney kopierer Obama og bruker de samme knepene, men er generelt roligere. Han oppdaterer ikke Twitter så ofte og er ikke så privat. Obama viser derimot mer personlighet og varme, mens Romney er mer opptatt av å vise at han er en politikere som kan samle hele USA, sier Enli.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt