NRK Meny
Normal

Millioner av hinduer samlet

Millioner av indere har strømmet til byen Allahabad for å delta i en av verdens største religiøse feiringer – Kumbh Melafestivalen. De håper hellig elvevann skal skylle bort syndene deres.

Ved daggry mandag tok de første pilegrimene steget ut i vannet der de to hellige elvene Ganges og Yamuna møtes. Et bad her renser sjelen og gir syndsforlatelse, mener troende hinduer.

Kumbh Melafestivalen blir arrangert hvert tolvte år og er ikke bare regnet som verdens største religiøse samling, det blir også kalt verdens største forsamling av mennesker, melder BBC.

Det er ventet at over 100 millioner vil strømme til årets festival i Allahabad, som ligger i delstaten Uttar Pradesh nord i India. Festivalen skal vare i 55 dager.

– Ved middagstider hadde opp til seks millioner pilegrimer deltatt i den første dagen med hellige bad. Når dagen er over, regner vi med at til sammen 11 millioner vil ha badet, sa festivalsjef Om Prakash Srivastava.

Rundt 30.000 politifolk står for sikkerheten og det er satt opp sperringer og kontroller rundt hele byen.

Skittent vann

Mange har vært bekymret for det helsemessige ved disse badene, siden elvevannet er kraftig forurenset. Mange pilegrimer drikker noen få dråper vann fra den hellige elva Ganges og mange tar også med seg vann hjem på flasker.

I forrige uke advarte myndighetene bedrifter langs elvene Ganges og Yamuna mot å sende forurensende avfall ut i elvevannet.

I 2001 hadde over 40 millioner samlet seg på festivalens viktigste badedag, noe som den gang satte ny rekord.

Det er også ventet en million turister til festivalen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Millioner av indere har strømmet til byen Allahabad for å delta i en av verdens største religiøse feiringer – Kumbh Melafestivalen.

VIDEO: Se video fra de religiøse badene i Ganges.

Energi

Tidspunktet for det rituelle kongebadet var fastsatt ut fra forholdet mellom flere planeter, som ifølge hinduene var slik at åndelig energi strømmet mot jorda.

– Nå kan jeg skylle bort alle synder, fra dette livet og tidligere, sa Swami Shankranand Saraswati.

Denne 77-åringen ga for 40 år siden opp en svært lovende karriere som statstjenestemann, for å vie seg til en åndelig tilværelse. Han fører et svært asketisk liv, går til fots over lange avstander og levde i flere tiår bare på frukt og nøtter.

Ifølge hinduistisk mytologi har Kumbh Mela sitt utspring i en kamp mellom guder og demoner om et beger med amrita, udødelighetens nektar. Dråper av nektaren falt ut og ned på jorda, noen av dem ved Allahabad der festivalen holdes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt