Hopp til innhold

Migrantene på «Ocean Viking» får gå i land på Malta

De 356 menneskene som har oppholdt seg på skipet «Ocean Viking» i Middelhavet, får gå i land på Malta. Seks EU-land skal ta imot migrantene fra det norskeide fartøyet.

Migranter tas om bord i et marinefartøy

Migrantene tas om bord i et marinefartøy fra Malta.

Foto: ANNE CHAON / AFP

EUs kommissær Dimitris Avramopoulos bekrefter på Twitter at det er funnet en løsning. Skipet har de siste dagene vært i internasjonalt farvann mellom Malta og den italienske øya Lampedusa.

– Det var tårer blant alle. Vi var i ferd med å miste håpet. Det var jubel, dansing og folk klemte hverandre. På akterdekket rydder folk sammen tingene sine, sier Hannah Wallace Bowman, kommunikasjonssjef på «Ocean Viking», til NRK etter at nyheten nådde skipet.

Et marinefartøy fra Malta har nå hentet migrantene og fraktet dem inn til land.

Ikke garantert opphold

Frankrike, Tyskland, Romania, Luxembourg, Portugal og Irland har sagt at de vil ta hånd om migrantene, flesteparten unge menn, som er plukket opp utenfor kysten av Libya.

Laster Twitter-innhold

Hvor raskt det vil skje, er uklart. De 356 er heller ikke garantert opphold, men kan søke om asyl i de seks landene.

 Hannah Wallace Bowman Ocean Viking

Kommunikasjonssjef Hannah Wallace Bowman på «Ocean Viking» (i midten) fotografert foran fartøyet tidligere i sommer.

Foto: Charlotte Bergløff

«Ocean Viking» la ut på sin første aksjon utenfor kysten av Libya i begynnelsen av august. De siste to ukene har de plukket opp folk i Middelhavet, men ikke fått tillatelse til å legge til kai verken i Italia eller Malta. Det norskeide skipet drives av Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée.

Vil fortsette arbeidet

Leger uten grenser sier at deres plan er å få nye forsyninger, drivstoff og mannskap slik at «Ocean Viking» kan fortsette redningsarbeidet.

– Vi skal tilbake til Marseilles nå for å skifte mannskap. Hver dag vi ble tvunget til å vente nå, har det ikke vært søk- og redningskapasitet sentralt i Middelhavet, sier Bowman til NRK.

Redningsskipet Ocean Viking

Ocean Viking skal tilbake til Frankrike for å hente forsyninger og nytt mannskap.

Foto: MAURIZIO DEBANNE / Reuters

Maltas statsminister Joseph Muscat skrev i formiddag at Malta går med på å hjelpe skipet. Landets militære bidro i evakueringen, men statsministeren understreket at ingen av dem som er om bord, får bli værende på Malta.

Laster Twitter-innhold

Det forrige skipet de to organisasjonene opererte sammen, Aquarius, stanset arbeidet i desember i fjor. Etter tre år i Middelhavet innstilte de arbeidet angivelig fordi flere EU-land blokkerte skipet.

Ifølge nyhetskanalen France24 er det fire kvinner og fem barn under seks år om bord. Nærmere 100 av de 356 oppgir at de er under 18 år, ifølge kanalen.

Flesteparten av dem reiser alene. To av tre kommer fra Sudan.

Norge sier nei

– Etter 14 dager til sjøs med 356 sårbare menn, kvinner og barn om bord, er Leger uten grenser (MSF) og SOS Méditerranée lettet over at «Ocean Viking» er blitt tilbudt et trygt sted for landsetting på Malta, skriver Leger uten grenser i en pressemelding.

Laster Twitter-innhold

Norge har sagt nei til å ta imot flyktninger og migranter fra skipet, bekrefter justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Så langt i år er det kommet 4.393 migranter sjøveien til Italia, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. De største gruppene er fra Tunisia, Pakistan og Elfenbenskysten.

SISTE NYTT

Siste nytt