Hopp til innhold

Midtøsten-ekspert: Angrepet i Iran setter Saudi-Arabia i en limbo-situasjon

Dersom det viser seg at IS faktisk står bak onsdagens angrep i Iran, setter det Saudi-Arabia i en veldig vanskelig situasjon, sier Midtøsten-ekspert Reier Møll Schoder.

Ifølge Reuters har IS offentliggjort en video av angriperne inne i nasjonalforsamlingen.

Reier Schoder

Midtøsten-ekspert Reier Møll Schoder sier det blir spennende å se hvordan Saudi-Arabia svarer på meldingene om at det er IS som står bak angrepet i Iran.

Foto: Privat

Det koordinerte angrepet rammet symboltunge steder som nasjonalforsamlingen og ayatolla Khomeinis mausoleum i Teheran. Minst tolv mennesker ble drept og opp mot 40 skadd, ifølge iranske myndigheter.

I alt tre selvmordsbombere skal ha sprengt seg selv i luften og en gruppe på fire personer lyktes med å ta gisler i nasjonalforsamlingen. IS var kjapt ute med å påta seg ansvaret for angrepet, og publiserte en video av angriperne inne i nasjonalforsamlingen (Se over).

Den iranske revolusjonsgarden anklager Saudi-Arabia for å stå bak angrepet. De mener også at USA er involvert. Hva de mener med anklagen er for øyeblikket ikke kjent.

Terroren i Iran skjer få dager etter at den diplomatiske krisen mellom Qatar av seks naboland oppsto.

– Kan eskalere

Schoder, som er redaktør for nettstedet Den arabiske halvøy, mener det er for tidlig å sette terrorangrepet i Iran i forbindelse med situasjonen i Qatar, men minner om at en av grunnene til at nabolandene kuttet båndene til Qatar, er deres tilknytning til Iran.

Kan angrepet føre til at situasjonen i området eskalerer?

– Det er en fare for det. Det har vært en maktkamp mellom Saudi-Arabia og Iran ganske lenge. De har beskyldt hverandre for å støtte IS, sier Schoder.

Han sier videre at det blir spennende å se hvordan Saudi-Arabia stiller seg til dette angrepet.

– Hvis de ikke støtter Iran, vil de stille seg på samme side som IS, og hvis de støtter Iran, vil IS kunne si at Saudi-Arabia ikke står bak den ideologiske agendaen de påstår å ha.

– Det setter Saudi-Arabia i en limbosituasjon, så det blir spennende å se hvordan de responderer når alle faktaene er på bordet.

IRAN-SECURITY/

Sikkerhetsstyrker søker dekning under angrepet mot nasjonalforsamlingen i Teheran. Minst fire personer stormet bygget onsdag formiddag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ikke-troende

Etter den islamske revolusjon i 1979 erklærte ayatolla Khomeini at Iran er en sjiamuslimsk republikk. Det store flertallet av iranere er sjiamuslimer, og blir av IS sett på som ikke-troende.

Iran blir også ansett som erkefienden til sunnimuslimske Saudi-Arabia og land i området.

Sverre Lodgaard

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Sverre Lodgaard, mener det ikke er overraskende dersom det er IS som står bak angrepet.

Foto: Nupi / NRK

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Sverre Lodgaard, sier at Iran i første rekke kjemper mot IS i Irak og Syria, men han er ikke overrasket dersom det viser seg at IS står bak angrepet i Iran.

– Etter hvert som IS drives tilbake i Irak og Syria, har de prøvd å få i stand terrorangrep i andre land. Sånn sett er det ikke overraskende at dette omsider rammer Iran, sier Lodgaard.

Han mener onsdagens angrep kan ha en sammenheng med toppmøtet i Riyadh for et par uker siden – et møte hvor Donald Trump ba om full boikott av Iran.

– Der var budskapet økt isolasjon av Iran og regimeskifte. Dette angrepet retter seg spesifikt mot viktige deler og symboler i det islamske politiske systemet, som mausoleet hvor Khomeini er begravet og mot parlamentet, sier forskeren.

Uavklart

Situasjonen i Teheran var onsdag lenge uavklart. Sikkerhetsstyrker samlet seg både i og utenfor nasjonalforsamlingen. Mens enkelte tidlig opplyste at angrepet var over, tydet andre meldinger på at det pågikk skuddvekslinger mellom politiet og angriperne.

Også motivet for angrepet er ukjent, og onsdag formiddag var det ikke kommet meldinger om pågrepne. Men terrororganisasjonen IS var tidlig ute og hevdet at de sto bak.

Det fester imidlertid Iran-kjenneren Trita Parsi liten lit til. Overfor nyhetsbyrået TT framholder han at tidligere angrep i Iran har vært utført av folk med lokalkunnskap. Parsi mener mye tyder på at det er den militante opposisjonsgruppa Folkets mujahedin som står bak.

IRAN-SECURITY/

Iranske sikkerhetsstyrker hjelper ansatte ved nasjonalforsamlingen å rømme bygget under angrepet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Gammel konflikt

Religionshistoriker og Iran-ekspert Kari Vogt ved Universitetet i Oslo mener derimot at det godt kan tenkes at det er IS som står bak.

Hun viser til at infiltrasjon fra den ytterliggående islamistgruppa har vært et problem i Iran i lang tid, og at iranske myndigheter har bedt befolkningen være på vakt. Bakteppet er den gamle konflikten mellom sjia- og sunnimuslimer.

– At IS fisker ytterligere i opprørt vann, er ikke urimelig å tenke seg, sier Vogt til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt