Hopp til innhold

– Trump-besøk kan ha utløst diplomatisk krise

Seks stater kutter alle forbindelser til Qatar, fordi de mener landet støtter terrorister.

Saudi-Arabias Kong Salman (t.v.), president Donald Trump og førstedame Melania drikker kaffe i Riyad

INNGIKK VÅPENAVTALE: Saudi-Arabias Kong Salman (t.v.), president Donald Trump og førstedame Melania drikker kaffe i Riyadh.

Foto: HANDOUT / Reuters

Reier Schoder

MIDTØSTEN-KJENNER: Reier Møll Schoder har en master i religionsvitenskap fra Universitetet i Bergen, har bodd i Saudi-Arabia og Egypt og reist mye rundt i golfregionen.

Foto: Privat

Saudi-Arabia, Jemen, Egypt, Bahrain, De forente emirater og Maldivene kutter de diplomatiske båndene med Qatar og lukker alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser.

Saudi-Arabia sier de må beskytte sin nasjonale sikkerhet mot farene knyttet til terrorisme og ekstremisme.

Redaktør for nettsiden Den arabiske halvøy Reier Møll Schoder mener dette er en kamp om makten i Midtøsten, og trekker fram flere faktorer som har vært utløsende. (Du kan hoppe direkte til avsnittene ved å trykke på lenkene under)

Forholdet til Iran

Qatar hjelper Iran-støttede terrororganisasjoner, hevder Saudi-Arabia i kunngjøringen om å kutte diplomatiske bånd til landet.

– Dette handler om hvem som skal styre Golfverden. De fleste kongedømmene har en sunnidominert befolkning, mens Iran er sjiadominert. Saudi-Arabia og emiratene er livredde for innblanding fra Iran, mens Qatar har spilt en meglerrolle, sier Schoder til NRK.

Iran er Saudi-Arabias største rival i Midtøsten. At Qatar har et bedre forhold til Iran, passer derfor Saudi-Arabia dårlig.

– Iran er jokeren i denne konflikten, sier Schoder.

Han sier Iran blir sett på som den store stygge ulven blant Golflandene.

En talsmann for utenriksdepartementet i Iran ber i dag Golfstatene om å løse striden med dialog, melder Reuters.

Trumps besøk i Saudi-Arabia

– Jeg tror Trumps besøk til Saudi-Arabia kan ha hatt sterk medvirkning til det som skjer nå. Han ga beskjed om at han står bak den utenrikspolitiske agendaen til Saudi-Arabia og De forente emirater, sier Schoder.

Kong Salman gir president Donald Trump en æresmedalje, som er Saudi-Arabias høyeste utmerkelse

FIKK MEDALJE FOR FRED: Kong Salman tildeler president Donald Trump en æresmedalje, som er Saudi-Arabias høyeste utmerkelse

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Etter at Trump kom til makten har Saudi-Arabia og emiratene funnet ut at de har en sterkere alliert i USA enn tidligere, mener Schoder. En alliert som er mer kritisk til Iran.

Saudi-Arabia jobber hardt for at atomavtalen med Iran skal oppheves. Trump er også svært kritisk til avtalen.

Under besøket inngikk USA en våpenavtale med Saudi-Arabia på 110 milliarder dollar.

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei har reagert kraftig på det han mener er en allianse mot Iran.

– Selv med multimilliardbestikkelser til USA, kan ikke saudierne oppnå målene i regionen, sa Khamenei i en tale overført på statlig tv.

Lederen av Irans parlamentariske komité for nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk sier striden er resultatet av Donald Trumps siste besøk til regionen.

– Det er ikke utenkelig at vi vil se flere negative hendelser i regionen, sier Alaeddin Boroujerdi, ifølge nyhetsbyrået AP.

qatar isolert

Krigen i Jemen

Minst 9.000 mennesker er drept i borgerkrigen i Jemen og 2,4 millioner er drevet på flukt etter at den Iran-støttede Houthi-militsen tok kontroll over hovedstaden Sana i 2014. Ifølge FN risikerer millioner en langsom sultedød.

Saudi-Arabia og De forente emirater har ledet en koalisjon som har kjempet mot opprørerne. Qatar har vært med i koalisjonen, men er blitt beskyldt for å støtte terrorister, og nå er de kastet ut.

Qatar har bidratt med kampfly i koalisjonen.

– Vi vet at det muslimske brorskapet blir definert som terrorister av Saudi-Arabia, så vi må ta alle sånne uttalelser med en klype salt, mener Schoder.

Han mener det å utelukke Qatar, vil gjøre det vanskeligere med en diplomatisk løsning på krigen.

– Frontene blir steilere, noe som gjør fredssamtaler vanskelig, sier Schoder.

Påstått hacking

Striden mellom Saudi-Arabia og Qatar har bygget seg opp over tid, men kom virkelig til overflaten etter en sak fra det statlige nyhetsbyrået i Qatar 23. mai.

I saken fra Qatar News Agency refereres det til en tale emiren Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani holdt for nyutdannede militærstudenter. Der skal emiren ha skrytt av Iran, sagt at Hamas er den ekte lederen av Palestina og spekulerer i at Trump kanskje ikke forblir ved makten særlig lenge.

Mens nyhetsmedier i andre golfland spredte dette, hevdet Qatar at saken var fabrikkert etter at nyhetsmediet ble hacket.

Qatar mener beslutningen fra de arabiske nabolandene er grunnløs.

Lignende strid i 2014

Reier Møll Schoder minner om at landene var i en lignende situasjon i 2014.

– Jeg tror ikke dette varer lenge. I 2014 oppsto en lignende situasjon. Det som skjedde da, var at Qatar kom med noen innrømmelser, og la seg på Saudi-Arabias politikk, sier Schoder.

Men på kort sikt, kan Qatar få problemer, sier han.

– Økonomisk kan det være krise, hvis landet ikke får eksportert gass. Jeg tror Saudi-Arabia vil lykkes med å presse Qatar, og at forholdet til normaliseres, sier Schoder.

SISTE NYTT

Siste nytt