NRK Meny
Normal

Det du burde vite om Iran

Iran har vært en stormakt i regionen i over 500 år, og er det eneste landet i verden der nesten hele befolkningen er sjiamuslimer.

Ayatollah Ruhollah Khomeini

Ayatolla Ruhollah Khomeini ledet Iran i de første årene av Den islamske republikken, men han er ikke den eneste eneveldige herskeren i landets historie.

Foto: SAYAAD / Ap

Begynnelsen på det moderne Iran kom i 1501 da Safavid-imperiet ble dannet. Imperiet etablerte sjiaislam som offisiell religion.

Imperiet omfattet på det største mesteparten av Irak, deler av Syria, mesteparten av Afghanistan, hele Aserbajdsjan, deler av Pakistan og den østlige delen av Tyrkia.

På det tidspunktet imperiet ble dannet, hadde befolkningen i området kommet seg etter den katastrofale mongolske okkupasjonen som begynte i 1219.

Okkupasjonen førte til at den iranske befolkningen hadde blitt redusert til 250.000 fra 2.5 millioner.

Djengis-khan

Djengis-khan ble en hard prøvelse for folkene i de landområdene som nå er Iran. Det tok flere hundre år for befolkningen å komme seg etter nedslaktingen.

Foto: NTB scanpix

Det går nedover

Den gradvise oppløsningen av imperiet skjedde over flere hundre år. De største tapene av territorier kom etter de to krigene mot Russland på 1800-tallet.

Iran ble til en viss grad modernisert etter den langvarige konstitusjonelle revolusjonen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Resultatet ble et konstitusjonelt monarki fra 1906.

OPEC-IRAN/

Landets oljerikdom har også ført til at Iran har vært en brikke i et internasjonalt spill.

Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Olje og det moderne

Olje ble oppdaget i Iran i 1908. Det førte til en kamp mellom Storbritannia og Russland om dominans over landet.

Under første verdenskrig var landet nøytralt, men var okkupert av britiske, russiske og ottomanske styrker.

Shahen

I 1921 var det slutt på det konstitusjonelle monarkiet. Da kom det et militærkupp mot den britisk vennlige regjeringen. Dette førte til at offiseren Reza Khan i 1925 ble satt på tronen som Reza Shah Pahlavi.

Pahlavi-dynastiet ble sittende helt fram til revolusjonen i landet i 1979. Under hele perioden var dynastiet og landet under sterkt press og påvirkning fra andre nasjoner.

Shah of Iran Reza Pahlavi

Reza Shah Pahlavi og vennen president Harry S. Truman i 1949. Fire år senere skulle de mektige vennene i USA trå støttende til da nasjonalistene hadde fått makten i Iran.

Foto: Anonymous / Ap

CIA og kuppet

Klarest kom dette fram i 1953 da Storbritannia og USA sammen styrtet nasjonalisten Mohammad Mossaddegh.

Han hadde kommet til makten på lovlig vis og førte til at Shahen i en periode måtte oppholde seg i utlandet.

Den iranske revolusjonen i 1979 førte til at presteskapet med Ayatollah Ruhollah Khomeini i spissen tok over makten i landet.

Ayatollaen tar over

Den islamske republikken Iran ble dannet i desember 1979 med innføringen av den teokratiske, sjiamuslimske, grunnloven.

Ruhollah Khomeini hadde makten inntil sin død i 1989. I den perioden kunne verden følge med på gisselkrisen med USA, krigen mot Irak – som Irak startet og at teokratiet i Iran samlet all makt rundt seg.

IRAN HOSTAGE CRISIS 1979

Krisen som oppsto da ansatte ved den amerikanske ambassaden ble holdt som gisler førte til at forholdet mellom USA og Iran ble ytterst vanskelig. Gisselkrisen varte i 444 dager.

Foto: Anonymous / Ap

Reformer

Ali Khamenei tok over makten 4. juni 1989 og er fortsatt den øverste lederen. Under ham har Iran utviklet seg fra teokratisk enevelde til det som beskrives som et teokratisk oligarki.

Iran har under Khamenei gradvis åpnet seg for omverdenen og noen sosiale reformer er gjennomført.

IRAN-NUCLEAR

Atomavtalen i 2015 mellom Iran, de permanente medlemmene av Sikkerhetsrådet, Tyskland og EU gjorde at mange av sanksjonene mot landet ble hevet, og at trusselen om atomkrig ble redusert.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Atomavtalen

I 2015 undertegnet Iran atomavtalen som satte en begrensning på hva landet kan ha av kjernefysiske ressurser.

Iran støtter Hizbollah i Libanaon, Assad i Syria og Houtiene i Jemen med våpen og annet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt