NRK Meny
Normal

Mexicos verste narkobande taper terreng

– Los Zetas lider store tap, sier ekspert på meksikansk sikkerhet Christian Ehrlich etter at lederen for Mexicos mest brutale narkobande ble arrestert i går. Med arrestasjonen imponerer president Enrique Peña Nieto sin amerikanske kollega Barack Obama.

Mexico Drug War

En meksikansk marinesoldat holder vakt over beslaglagt utstyr fra Los Zetas, Mexicos mest beryktede narkobande.

Foto: Marco Ugarte / Ap

Miguel Ángel Treviño Morales var kanskje Mexios mest fryktede mann, med et illegalt forretningsimperium som strakte seg fra det sørlige USA til langt inn i Mellom-Amerika.

Men hans siste dager som en fri mann var han konstant på rømmen på den tørre landsbygda i delstaten Tamaulipas, og han reiste bare om natten - med meksikanske marinestyrker hakk i hel.

Mandag ble Miguel Treviño, lederen for Mexicos mest brutale narkobande «Los Zetas», arrestert i en dramatisk bil- og helikopterjakt uten at et eneste skudd ble avfyrt. Nå sitter han i landets best bevoktede høysikkerhetsfengsel i Mexico By.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Miguel Trevino

Zetas-leder Miguel Treviño sitter nå i arresten i et høysikkerhetsfengsel i Mexico By. Han har nær 300 drap på samvittigheten.

Foto: HO / Afp

– Vil svekke Los Zetas

– Dette er et enormt slag i ansiktet for Los Zetas' lederskap, sier Christian Ehrlich til NRK.no. Ehrlich leder risikokonsulentselskpet Risköp i Nord-Mexicos største by Monterrey.

– Treviño var ikke bare en historisk sett sentral leder i organisasjonen, men også en svært aktiv operativ sjef. Det var Treviño som tok alle de viktige operative avgjørelsene. Derfor tror jeg arrestasjonen vil svekke Los Zetas operative evne betraktelig, sier Christian Ehrlich.

Halshugger og parterer lik

Narkokrigen i Mexico har krevd så mange som 75.000 menneskeliv siden daværende president Felipe Calderón bestemte seg for å bekjempe de mektige narkokartellene med vold i 2006.

«Los Zetas» har i løpet av disse årene fått det grusomme men velfortjente ryktet å være landets mest brutale kriminelle organisasjon. Alt fra politikere og politimenn til aktivister, journalister og kriminelle motstandere bli drept, halshugd og partert før de henges på utstilling fra en lyktestolpe eller en bro.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Zetas ofre

Los Zetas er kjent for sine grusomme henrettelser. En kvinne og en mann henger her fra en bro i Monterrey. Over henger en advarsel til alle som skriver eller uttaler seg negativt om Las Zetas.

Foto: RAUL LLAMAS / Afp

Denne terroriseringen av det meksikanske samfunnet har spredt enorm frykt for å ta et oppgjør med organisasjonen, og strategien har vært så effektiv at flere andre narkobander har kastet seg på samme trend.

Tidligere soldater og politimenn i rekkene

Seks store, transnasjonale kriminelle organisasjoner opererer i Mexico, ifølge Ehrlich. I tillegg kommer mange små, lokale kriminelle bander. Men Los Zetas skiller seg ut på flere måter enn å være ekstremt voldelige.

Los Zetas startet som den væpnede armen til Gulf-kartellet på nordøstkysten av Mexico, og bestod av tidligere politi og spesialsoldater. De var godt trent, svært disiplinerte og godt bevæpnet.

Etterhvert begynte slagkraften til Los Zetas å bli så sterk at lederne innså at de hadde mest å tjene på å drive på egenhånd. I 2010 brøt de med sine arbeidsgivere i Gulf-kartellet, og la seg i krig med dem. Snart hadde de etablert seg som Mexicos mest effektive kriminielle organisasjon.

Fra narkobande til mafiavirksomhet

Massegrav i Matamoros

72 lik hentes ut av en massegrav i Matamoros nord i Mexico i 2011. De drepte var migranter fra Mellom-Amerika, og Los Zetas drepte dem fordi de skulle til å jobbe for en rivaliserende narkobande.

Foto: STR / Afp
Zetas Monterrey

En stor Z for Los Zetas markerer narkobandens territorium langs en motorvei utenfor Monterrey, den største byen i nord-Mexico.

Foto: TOMAS BRAVO / Reuters

I dag er Los Zetas tilstede i minst over 20 av Mexicos 32 delstater, flere av USAs grensestater mot Mexico, i flere Mellom-Amerikanske land, i Colombia, Venezuela, og til og med i Italia.

Og de holder seg langt fra til bare smugling av narkotika fra Sør-Amerika til USA. Los Zetas er involvert i rundt 20 forskjellige former for økonomisk aktivitet, både legal og illegal, ifølge Edgardo Buscaglia, som rådgir FN på organisert kriminalitet.

Disse inkluderer alt fra produksjon og salg av pirat-DVDer, våpensalg, prostitusjon, menneskehandel og utpressing i god gammeldags mafiastil.

Oljetyveri er også en viktig inntektskilde. I 2001 tapte det statlig eide oljeselskapet Pemex nær tre milliarder kroner på tre millioner fat olje som ble tappet fra deres oljerørledninger.

Toppsjefen drept av myndighetene

Men Los Zetas' vekst har også betydd mer oppmerksomhet mot gruppen fra en meksikansk stat på jakt etter å bryte ned narkobandene. I oktober ifjor ble toppleder Heriberto Lazcano drept av den meksikanske marinen, og Miguel Treviño tok over organisasjonen.

Mexico ofre

Nær 75.000 mennesker har blitt drept i narkokrigen i Mexico siden 2006, men drapsraten har falt betydelig de siste to årene.

Foto: Julio Cesar Aguilar / Afp

Nå står Los Zetas for første gang uten en klar lederkandidat.

Miguel Treviño hadde nemlig klart å etablere seg som den eneste lederen i Los Zetas gjennom flere måneder med splittelse og interne kamper om kontroll over organisasjonen. Dermed er Los Zetas mer fragmentert enn noensinne.

– Et franchiseforetak

– Mange tror at mellomlederne i organisasjonen nå vil starte en krig mot hverandre for å ta kontroll, sier Christian Ehrlich til NRK.no.

–Men det er ikke sant, for Los Zetas er ikke lenger en hierarkisk organisasjon, men et slags franchiseforetak med uavhengige celler langs hele østkysten av Mexico, sier Ehrlich.

Det kan på den ene siden bety at Los Zetas som enhetlig organisasjon er i ferd med å svekkes. Samtidig kan de bli vanskeligere å bekjempe for myndighetene i Mexico, fordi lederskapet og operasjonene i Los Zetas blir mer uoversiktlig.

Kan føre til flere pågripelser

Men meksikanske myndigheter har grunn til å være optimister. Arrestasjon av toppledere i narkobandene fører ofte til flere påfølgende pågripelser, fordi informasjon fra avhør og beslaglagte PCer avslører tilholdssteder og kommandolinjer i organisasjonen.

Den som har aller størst grunn til å være fornøyd med arrestasjonen av Zetas-leder Miguel Treviño er Mexicos president Enrique Peña Nieto. Han ble innsatt så sent som i desember, etter å ha vunnet presidentvalget på løfter om en mykere tilnærming til å løse Mexicos enorme problem med organisert kriminalitet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mexico Enrique Pena Nieto

President Enrique Peña Nieto gikk til valg på en mindre voldelig kamp mot narkobandene og mot mindre amerikansk innblanding på meksikansk jord.

Foto: Marco Ugarte / Ap

Skapte bekymring i Washington

Peña Nieto skapte tidlig bekymring i Washington D.C. med å begrense amerikanske agenters mulighet til å aksjonere mot narkobandene på meksikansk jord. Arrestasjonen av Miguel Treviño viser at samarbeidet med USA fremdeles likevel fungerer godt.

– USA var veldig involvert i dette, sier kongressrepresentant Henry Cuellar fra Texas til nyhetsbyrået AP.

– USA har hjulpet til en stund med å spore ham (Miguel Treviño, journ. anm.) opp. Vi har vært svært nær flere ganger. Dette handler om amerikansk etterretning kombinert med meksikanske soldaters handlekraft, sier Cuellar.

Obama fornøyd med fersk kollega

President Barack Obama skryter av meksikanernes fremskritt i narkokrigen.

– Jeg mener dette viser at den nye administrasjonen til president Peña Nieto er seriøse med å fortsette tiltakene for å bryte opp de transnasjonale narkotikaoperasjonene, sa Obama i et intervju med tv-kanalen Univision.

– Vi skal fortsette å gjøre vår del av jobben her i USA for å redusere etterspørselen etter narkotika og strømmen av våpen og penger sørover, sier Obama.

– Det er den typen samarbeid jeg tror president Peña Nieto er ute etter.

Dramatisk fall i drapsraten

Etter flere år på rad der antall drepte som følge av narkokrigen i Mexico bare har økt, har trenden snudd det siste året. I 2013 falt antall drepte med nær 30 prosent. Likevel måtte 12.000 mennesker bøte med livet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mexico

Denne beskjeden signert 'Z' ble funnet ved siden av det avkappede hodet til Maria Elizabeth Macias i 2011. Macias var sjefsredaktør i avisen Primera Hora som holdt til i Nuevo Laredo, der Los Zetas har sitt hovedkvarter og der Miguel Treviño ble arrestert.

Foto: STR / Afp

Mest fremgang har grensebyen Ciudad Juárez hatt. I 2010 ble 3116 mennesker drept i Juárez, en by med rundt én million innbyggere. En lignende drapsrate per innbygger ville gitt Oslo fire brutale drap hver eneste dag. Ciudad Juárez var derfor kjent som verdens farligste by.

I 2011 ble fremdeles over 2000 mennesker drept i Juárez. Men ifjor ble tallet mer enn halvert.

I 2012 ble «bare» 750 mennesker drept i byen. Hovedårsaken til fallet, mener mange, er at én narkobande nå har befestet kontroll over byen, snarere enn å ligge i krig med flere andre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt