NRK Meny
Normal

Merkel: Åpen for samtaler etter folkeavstemning

– Hvis den greske regjeringen ønsker det, vil vi ikke si nei til nye samtaler etter folkeavstemningen søndag, sier Tysklands forbundskansler. Men samtidig stenger hun døra for nye forhandlinger før grekerne har sagt sitt.

EUROZONE-GREECE/MERKEL German Chancellor Merkel and Economy Minister Gabriel address the media after a meeting of party leaders and faction heads at the Chancellery in Berlin

Forbundskansler Angela Merkel og økonomiminister Sigmar Gabriel kommenterte Hellas etter et møte med tyske partiledere

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Hellas ønsket ikke kompromiss

Samtidig som Merkel åpner for å kunne fortsette forhandlingene om krisepakken etter folkeavstemningen, kritiserer hun den greske regjeringens manglende vilje til å finne et kompromiss.

– Ingen får 100 prosent, og Europa kan bare fungere hvis folk er innstilt på kompromisser, sa Europas mektigste regjeringssjef.

– Det finnes regler og prinsipper som vår felles valuta bygger på. EUs tilbud var sjenerøst, la hun til.

Nei til nytt EU-møte

Merkel ser ingen grunn til å holde noe nytt EU-møte før folkeavstemningen i Hellas. ettersom nesten alle er enige om tilbudet til Hellas og det ikke har skjedd noe nytt.

Ordkrigen i gang

EU-presiden Jean-Claude Juncker sa tidligere i dag at han føler seg forrådt og oppfordret statsminister Tsipras til å fortelle det greske folk hva som virkelig står på spill.

APTOPIX Europe Greece Bailout

Statsminister Alexis Tsipras og EU-president Juncker før samtalene ble brutt

Foto: Virginia Mayo / Ap

I det lå en antydning om at EU har vært mer imøtekommende enn det Tsipras har ønsket å fortelle sitt folk. Den greske regjeringen går ikke med på at den fører folk bak lyset og beskylder Juncker for manglende oppriktighet.

– Oppriktighet er avgjørende når en ønsker å demonstrere god vilje og etterrettelighet i forhandlinger, sa Hellas' regjeringstalsmann, Gabriell Sakellaridis.

«Nei» et nei til Europa

– Et nei i folkeavstemningen søndag betyr at Hellas har sagt nei til Europa, uavhengig av hvordan spørsmålet blir stilt, sa EU-president Juncker.

Både han og den tyske forbundskansleren forsøker nå å overbevise greske velgere om at det siste toget går nå. Det er fortsatt flertall i Hellas for medlemskap i eurosonen, men spørsmålet er om grekerne tar EU-toppene på alvor og stemmer deretter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt