Hopp til innhold

Menneskerettighetsaktivist mener kronprins Haakon er dobbeltmoralsk

En av Bahrains mest kjente menneskerettighetsaktivister og Raftoprisvinner, Maryam al-Khawaja, mener Vesten, Norge og kronprins Haakon ikke tar drap, tortur og arrestasjoner av demokratiforkjempere på alvor.

Kronprins Haakon Magnus ankom i dag Saudi Arabia

Kronprins Haakon Magnus sitt besøk i Saudi-Arabia viser hva Norge og kronprinsen mener om menneskerettighetene i landet og i regionen, mener Maryam al-Khawaja.

Foto: Uncredited / Ap

En av Bahrains mest kjente menneskerettighetsaktivister, Maryam al-Khawaja

Maryam al-Khawaja mener at befolkningen i Bahrain kan bli mer radikalisert hvis ikke Vesten griper inn mot regimet i landet.

Foto: NRK

Situasjonen i den oljerike golfstaten Bahrain forverres nesten hver eneste dag uten at noen vestlige land reagerer med annet enn et skuldertrekk.

I forrige uke ble en av den arabiske verdens mest kjente demokratiforkjempere, Nabeel Rajab, dømt til seks måneder i fengsl for sin kritikk mot det totalitære styret i landet.

– Vi er skuffet over dommen, var USAs talskvinnes Jen Psakis reaksjon, uten at det lå noen fordømmelse i det.

Rajabs kriminelle handling bestod i å tvitre regimekritikk og arrangere fredelige demonstrasjoner som krevde reformer i det sunni-styrte kongedømme. Og hundrevis av sjiamuslimer sitter nå fengslet for å ha deltatt i demonstrasjoner i landet som blant annet huser en av USAs største flåtebaser.

Og minst 89 mennesker har blitt drept av sikkerhetsstyrkene i landet siden demokratibevegelsen ble knust i 2011.

– Bryter menneskerettighetene konstant

– Det som er spesielt vanskelig å forholde seg til er den dobbeltmoralen Vesten viser overfor brudd på menneskerettigheter i Bahrain og Saudi-Arabia. Der de sier de står opp for menneskerettighetene samtidig som de støtter regjeringen i Bahrain som de siste fire årene bryter de samme rettighetene konstant, sier Maryam al-Khawaja til NRK.

I Rajabs fravær er det hun som styrer Bahrain Center for Human Rights og har tatt en lederrolle i kampen for demokrati i landet. Sammen sin far og søster, som begge flere ganger har blitt arrestert for sin kamp forsøker de nå å rette søkelyset mot det som skjer i Bahrain og i Saudi-Arabia. Faren sitter nå fengslet på livstid og har flere ganger blitt torturert og voldtatt i fangenskap.

– Vi så denne dobbeltmoralen veldig tydelig i Saudi-Arabia i forrige uke, da for eksempel kronprinsen i Norge viste sin respekt overfor avdøde kong Abdullah, sier al-Khawaja, som er i Norge i forbindelse med filmen «We are the Giant» som handler om hennes og familiens kamp for politiske reformer i det oljerike landet.

Kan bli radikalisert

Kronrpinse Håkon Magnus møter Saudi Arabias kong Salman

Kronprins Haakon Magnus møtte Saudi-Arabias kong Salman under sitt besøk.

Foto: Uncredited / Ap

Saudi-Arabia er en aktiv støttespiller til regimet i Bahrain og sendte blant annet soldater til landet for å bekjempe demokratibevegelsen i 2011.

– Denne dobbeltmoralen viser hvor EU, USA og andre vestlige land står når det gjelder brudd på menneskerettigheter og demokrati i denne delen av verden, sier al-Khawaja.

Også USA sendte et tydelig signal til Saudi-Arabia i dag, da president Barack Obama forkortet sitt besøk i India for å legge inn en stopp i den saudiske hovedstaden Riyadh for å hilse på kong Abdullahs etterfølger, kong Salman.

Et av de store problemene med dette, er ifølge al-Khawaja, at fredelige demonstrasjoner blir voldelige.

– Hvis ikke Vesten holder myndighetene ansvarlige for sine menneskerettighetsbrudd så vil situasjonen i Bahrain bli mye, mye verre og folk vil bli radikalisert. Og vi har sett tidligere at når folk ikke får lov til å demonstrere fredelig så blir de voldelige.

Slottet ønsker ikke svare på kritikken av kronprins Haakon, og nøyer seg med å slå fast at han var i Saudi-Arabia på vegne av Norge.

–– Kronprinsen var til stede i begravelsen som Norges representant, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt