Hopp til innhold

Mener Sanders kunne slått Trump

Mimir Kristjansson tror Bernie Sanders kunne holdt på Demokratenes velgere i det såkalte rustbeltet. Forsker Asle Toje tror imidlertid ikke at han kunne blitt president.

Debatten

Mimir Kristiansson og Asle Toje i Debatten på NRK.

Foto: NRK

– Hillary Clinton, som det er grunn til å respektere, er et av de fremste symbolene på establishment i USA. Alt av hennes erfaring betyr bare at hun har sittet på toppen i USA i mange tiår. Hvis folk er lei av systemet, stemmer de ikke på den mest systemtro kandidaten, sier Kristjansson.

Klassekampens nyhetssjef sier mange fattige amerikanere føler seg glemt av Demokratene.

– Blant de fattigste amerikanerne økte Donald Trump Republikanernes oppslutning med 16 prosentpoeng. Dette er mennesker som har opplevd reallønnsnedgang mens Obama har gitt store bidrag til Wall Street, sier han.

– Kunne ikke vunnet

Utenrikspolitisk forsker Asle Toje mener det er urealistisk å tro at Bernie Sanders kunne ha vunnet valget mot Donald Trump.

– Det er vanskelig å bli valgt i USA når du kaller deg sosialist. Det er vanskelig å tro at han kunne ha kommet helt i mål, sier Toje.

Han mener Trump vant ved å spille på innvandringsmotstanden i USA, og fordi han klarte å skape en merkevare med forslaget om å bygge en mur mot Mexico.

– I tillegg har han en magnetisk personlighet og enorm velgerappell, noe Clinton mangler, sier forskeren.

Vant i rustbeltet

Donald Trump vant i flere av delstatene som ugjør det såkalte rustbeltet nordøst i landet, der nedgang i industrien har ført til stor arbeidsledighet og frustrasjon.

– Dette er menneskene vi kaller hillbillies, red necks og white trash. Det er menneskene Bruce Springsteen synger om. Det Demokratene, som en gang var deres parti, har gjort, er å pisse på dem, for så å holde seg for nesen og si «æsj, du stinker», mener Kristjansson.

– Hvis Demokratene skal komme tilbake som et stort parti i USA og vinne valg igjen, så må de vinne tilbake denne gruppen, som nesten alltid har stemt til venstre, men som nå i mange stater i rustbeltet er tapt til Donald Trump, sier Kristiansson.

Carl I. Hagen, tidligere partileder i FrP, er glad for at det er Donald Trump som blir USAs nye president. Tonje Brenna, gruppeleder i Ap Akershus, mener det er hårreisende at han vant. Dette er et klipp fra Debatten, sendt onsdag kveld klokken 21.30 på NRK1.

Carl I. Hagen er blant dem som er glad for at Trump vant valget.

SISTE NYTT

Siste nytt