Putin med utstrakt hånd til Trump – russere flest er mer avventende

MOSKVA (NRK): Russlands president Vladimir Putin håper at det med Donald Trump skal være mulig å gjenopprette forholdet til USA. Men mange i Russland advarer mot for stor optimisme når det gjelder å reparere forholdet mellom landene.

Russland - Putin

HÅPER PÅ BEDRING: Russlands president Vladimir Putin tok i dag mot nye ambassadører i Kreml i Moskva. Han håper på et bedre samarbeid med president Trump enn det som har vært med president Obama

Foto: Sergei Karpukhin / Ap

– Nei, jeg har ikke noe tro på at forholdet til USA kommer til å bli noe bedre, sier Sergej utenfor Park Kulturi-metrostasjonen i Moskva.

Han var ikke klar over at Donald Trump hadde vunnet presidentvalget i USA da han møtte NRK i ettermiddag, men var altså ikke særlig optimistisk for en ny start i relasjonene mellom Moskva og Washington, med Trump i Det hvite hus.

Sergej

Sergej har ikke noe tro på at Donald Trump som amerikansk president vil gjøre forholdet til Russland bedre

Foto: Jurij Linkevitsj

Forholdet mellom Russland og USA har de siste årene blitt stadig verre, blant annet på grunn av krisene i Ukraina og Syria. Da Barack Obama overtok som amerikansk president i 2009 lovet han en ny start i forholdet til Russland. I starten så alt lovende ut, med en tilsynelatende god kjemi mellom ham og Russlands daværende president Dmitrij Medvedev.

Men etter at Vladimir Putin kom tilbake i presidentstolen i Kreml i 2012, har forholdet gått fra vondt til verre. Etter at Russland i 2014 annekterte den ukrainske Krim-halvøyen, har relasjonene blitt satt tilbake til slik det var under den kalde krigen.

– Atommakter må vise ansvar

– Jeg tror ikke forholdet kan bli stort verre enn det har vært under Obama, sier Sergej Ordzjonikidze til NRK.

Han er en av Russlands fremste eksperter på forholdet til USA og er forsiktig optimistisk for at det med Donald Trump som president skal være mulig å få i gang igjen dialogen.

Sergej Ordzjonikidze

Sergej Ordzjonikidze mener forholdet mellom USA og Russland bare kan bli bedre

Foto: Jurij Linkevitsj

– Jeg mener at USA og Russland som verdens store atommakter har et spesielt ansvar for det som skjer i verden. Hvis man velger å bruke atomvåpen, så vet begge land at de i løpet av fire minutter kan utslette alt liv på jorden. Derfor er det på tide nå å snakke sammen, og det kan kanskje skje med en ny administrasjon på plass i Washington, sier Ordzjonikidze.

– Vi vil jo gjerne håpe at det blir bedre, men til nå er det ingen ting i det Trump har sagt som tyder på at forholdet til Russland blir bedre med ham ved makten, sier statsviteren Veronika Krasjeninnikova til NRK.

Veronika

Veronika Krasjenennikova vil vete å se hva slags medarbeidere Donald Trump velger

Foto: Jurij Linkevitsj

Hun har lang erfaring fra internasjonalt arbeid innenfor FN og har også bodd i USA. Hun mener den retorikken som Donald Trump har brukt i valgkampen, der han blant har rost Vladimir Putin som leder, ikke får mye å si når han overtar som president.

– Hva tror du Donald Trump kommer til å gjøre i forhold til Russland og Vladimir Putin?

– Jeg tror at vi må la det gå en viss tid før vi trekker noen konklusjoner. Vi må se hva slags folk han kommer til å velge til sitt team, sier Veronika Krasjeninnikova.

Putin: – Blir ikke lett

– Russland vil og ønsker å gjenopprette et godt forhold til USA, sa den russiske presidenten Vladimir Putin da han i dag mottok akkrediteringene fra nye ambassadører til Russland i Kremlborgen i Moskva.

– Vi vet at dette ikke kommer til å bli enkelt, men vi er villig til å gi vårt bidrag og gjøre alt vi kan slik at kontaktene igjen kan utvikle seg til et solid forhold sa presidenten, som i et telegram til Donald Trump la vekt på at det viktigste nå er at USA tar Russland og andre land i verden på alvor som likeverdige partnere.

Bestemor opptatt av Trump

Ute ved metrostasjonen Park Kulturi er det delte meninger om hva som blir konsekvensene av det overraskende resultatet i presidentvalget i USA.

Diana

Diana mener at amerikanerne ikke var modne for en kvinnelig president

Foto: Jurij Linkevitsj

Diana sier til NRK at hun ikke tror at valget kommer til å få noe som helst betydning for forholdet mellom USA og Russland. For henne kom heller ikke valget av Trump som noen stor overraskelse.

– Jeg mener at et stort land som USA ikke er modent for en kvinnelig leder, mener Diana. Det er rett og slett for tidlig.

Kunstnerne Natalija og Pavel derimot sier at man må ha lov til å håpe at valget av ny president i USA kan skape mer fred i verden. Selv var de ikke klar over resultatet før Pavel i formiddag ringte til sin gamle bestemor for å høre hvordan det sto til med henne.

– Før jeg rakk å si noe som helst, sa hun: «Har du hørt at Trump er blitt president i USA?» Det er ingen tvil om at det som har skjedd i USA også har vakt oppsikt blant den vanlige russer.

Natalija og Pasja

Natalija og Pavel håper at forholdet mellom Russland og USA nå blir bedre

Foto: Jurij Linkevitsj

SISTE NYTT

Siste nytt