McCains beste og verste

John McCain fant gull hos en falsk rørlegger, og han har kalt tilhørerne sine for "mine felles fanger".

John McCain

Republikanernes presidentkandidat, John McCain, er ikke president George W. Bush. Han skulle bare sagt det til Barack Obama tidligere.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

I det som kalles tidenes lengste valgkamp, er det fantastisk hva alle som følger valget har blitt servert.

Hos Republikanerne fikk McCain først hard kamp av Mike Huckabee og Mitt Romney, mens «USAs borgermester,» Rudy Giuliani, gikk på trynet etter å ha satset alt på å vinne nominasjonskampen i Florida.

Men for McCain var nominasjonskampen over relativt tidlig, og mens Demokratene fremdeles kranglet om Barack Obama og Hillary Clinton, hadde Arizona-senatoren tid til å samle partiet.

Nøling og krangling til tross, til slutt ble det klart: McCains hinder til å innta Det hvite hus, heter Barack Obama og Joe Biden .

Alder, Hollywood-frykt og komikk

En av valgkampens spørsmål ble etter hvert McCains alder . Som 72-åring vil McCain være den eldste som er valgt til president for første gang. Var det alderen som gjorde at McCain ikke husket hvor mange hus han sitter på?

Senere gikk Hollywood-kjendisen Kelsey Grammer ut og klagde over at republikanere i filmindustrien ikke tør stå frem i frykt for å miste jobben.

Og hva med New York-middagen der alle feider ble lagt til side for én kveld, og kandidatene sto smilende overfor hverandre og serverte vitser.

Alle er gylne og uforglemmelige øyeblikk i kampen om å innta Det hvite hus på adressen 1600 Pennsylvania Avenue i Washington D.C. når president George W. Bush etter åtte år gir fra seg nøklene i januar neste år.

Med avgjørelsen rett rundt hjørnet, er det på tide med et blikk på McCains store og små stunder i valgkampen:

McCains tre beste uttalelser

Hva: - Senator Obama, jeg er ikke president Bush . Hvis du ønsket å stille mot president Bush, skulle du ha forsøkt deg for fire år siden. (Presidentdebatten ved Hofstra University, 15. oktober.)

Hvorfor: Dette er helt klart den mest minneverdige uttalelsen fra den siste presidentdebatten. Republikanerne klarte ikke å styre sin begeistring i etterkant - og heller ikke ønsket om at uttalelsen hadde kommet i den første debtatten, ikke den siste.

Hva: - Vi hadde en god debatt denne uken, og jeg syns jeg gjorde det ganske bra - men la oss være ærlige. Den virkelige vinneren denne uken var « Rørlegger Joe .» Joe vant fordi han er den eneste personen som fikk et klart svar ut av senator Obama om hans planer for landet. (Velgermøte i Concord, North Carolina, 18. oktober.)

Hvorfor: Med denne uttalelsen fikk McCain vind i seilene og begynte å ta innpå på meningsmålingene igjen. I tillegg ble Samuel «Joe the Plumber» Wurzelbacher en mulig kandidat til Kongressen i 2010.

John McCain

«The Straight Talk Express,» John McCain, gir tilhørerne tommelen opp på et møte i Pennsylvania den 2. november.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Hva: - Jeg stiller ikke som presidentkandidat fordi jeg tror jeg er velsignet med en personlighet så stor at historien har utpekt meg til å redde landet vårt i denne mørke tid. Landet reddet meg. Mitt land reddet meg, og jeg kan ikke glemme det. Og jeg vil kjempe for det så lenge det er pust i meg, så hjelp meg Gud. ( Republikanernes landsmøte , 4. september.)

Hvorfor: Etter å ha slitt den første halvdelen av talen, kom McCain endelig i gang med denne biografiske oppsummeringen. Dette var en av de beste og mest subtile måtene han spilte på sin fortid som krigsfange - samtidig som han klarte å øke verdien av og forklare kampanjens motto: «Country First.»

LES OGSÅ: Obamas beste og verste

McCains tre største flauser

Hva: McCain kan ikke huske hvor mange hus han eier . (Intervju med Politico-journalistene Mike Allen og Jonathan Martin, 21. august.)

Hvorfor: Bare en uke etter at McCain satte en grense mellom rike og vanlige mennesker på 5 millioner dollar - som gjorde at mange mente at han ikke var helt på nett med vanlige folk i USA - snublet McCain igjen i sine angrep mot Obamas «elitisme.»

Hva: McCain sier at "grunnpillarene i økonomien vår, er sterke." (Velgermøte i Jacksonville, Florida, 15. september.)

Hvorfor: Flere ganger i månedene som gikk forut for kollapsen på Wall Street, hadde McCain kommet med den samme uttalselsen, og derfor var det sannsynlig at ordene ville slå tilbake mot ham selv. Men å komme med uttalelsen igjen, midt i den verste finanskrisen siden 30-tallet, var å gi den én gang for mye.

Hva: McCain kaller tilhørerne for "mine felles fanger." (Tale i Strongsville, Ohio, 8. oktober.)

Hvorfor: Ettersom spørsmålet om alder nå hadde funnet sin vei til mediene, fikk denne uttalelsen velgernes øyenbryn til å reise seg. Likevel, for forandringens skyld var det greit å høre noe annet enn den nå meget velkjente og slitte frasen "mine venner."

TEST DEG SELV: Republikaner eller demokrat?

Video nsps_upload_2008_11_3_11_45_42_301.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Dette er John McCain.

NRKs USA valg-TV

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt