NRK Meny
Normal

Mister latinamerikanerne

(Phoenix, Arizona) Tradisjonelle republikanerene vender McCain ryggen. Flertallet av velgerne sier rase ikke har betydning.

John McCain
Foto: ROBYN BECK / AFP

- Jeg er for McCain - han har erfaring fra krigen, sier Victoria.

- McCain? spør de andre - nei, jeg går for Obama, sier Maria. De er stuepiker på et hotell i Phoenix, Arizona, og diskuterer med latter og godt humør hvem som er å foretrekke blant presidentkandidatene.

Victoria er fra El Salvador og Maria fra Mexico. De jobber i et yrke som er typisk for innvandrere fra latinamerikanske land - de fleste godt nede på rangstigen.

McCain-supportere i Florida.

McCain-supportere i Florida.

Foto: ROBYN BECK / AFP

- Ingen representerer oss

Om de to kandidatene i valget har de to altså ulike meninger:

- McCain har mer erfaring. Men ingen av dem vil gjøre noe særlig for oss latinos, ingen representerer oss, sier Victoria til NRK.

McCain er for de hvite amerikanerne og Obama er for de svarte, mener hun - men har likevel mest sans for republikaneren.

Hennes kollega er ikke enig.

- Obama har bedre ideer og han er yngre. Jeg mener at vi kanskje blir mindre diskriminert med ham som president, sier Maria.

Støtter Obama

De to bor lovlig i Arizona, som har en lang grense mot Mexico. De er ikke amerikanske statsborgere, og kan ikke stemme i valget. Men det kan mange andre av latinamerikansk opprinnelse.

Med forbehold om utfallet av meningsmålinger, viser undersøkelser at denne gruppen nå foretrekker Obama. Tidligere har de stemt republikansk.

I primærvalgkampen fikk Hillary Clinton dobbelt så mange stemmer blant de spansktalende som Obama.

Rase ikke viktig

Det ga grobunn for antakelser om at de nødig stemmer på Obama, på grunn av hudfarge.

Nå sier et flertall i spørreundersøkelser at rase ikke spiller noen rolle. De er mest opptatt av saken som utdanning, jobb, helse og innvandring.

Les: Obama svært populær blant hvite

Men i innvandringsspørsmålet er det mange som ikke ser noen virkelig forskjell på de to presidentkandidatene.

McCain-tilhenger Lynn Bedford fra Phoenix, Arizona.

McCain-tilhenger Lynn Bedford fra Phoenix, Arizona, vil ha tøffere tiltak mot innvandring.

Foto: Knut Erik Holm / NRK

- McCain ikke tøff nok

Det oppholder seg også et høyt antall ulovlige innvandrere i USA. I Arizona var innvandring for mange hvite amerikanere en viktig sak, før finanskrisen satte en ny dagsorden i valgkampen.

- McCain har gjort mye bra, men han har ikke vært tøff nok når det gjelder å stramme inn grensekontrollen, sier McCain-tilhenger Lynn Bedford til NRK, når vi treffer ham i et forretningsstrøk i Phoenix.

- Bør reise hjem

- Vi må håndheve lovene. De ulovlige innvandrerne bør reise hjem og forsøke å komme tilbake med papirene i orden, da får vi redusert antallet, sier han.

I innspurten av valgkampen spiller de spansktalende med stemmerett en viktig rolle i vippestater som New Mexico, Nevada, Colorado og Florida.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt