Obama svært populær blant hvite

Barack Obama er i posisjon til å vinne den største andelen hvite velgere for noen demokrat de tre siste tiårene.

Barack Obama
Foto: AP Photo/Alex Brandon

Det er konklusjonen til en undersøkelse tatt av det liberale nettstedet Politico .

De to siste ukenes Gallup-målinger viser at 44 prosent av de hvite støtter Obama. Det er det høyeste tallet siden 1976, da 47 prosent av de hvite stemmeberettigede støttet Jimmy Carter.

Menn liker Obama

Jimmy Carter

Jimmy Carter.

Foto: RIC FELD / AP
Bill Clinton

Bill Clinton.

Foto: MIKE SEGAR / REUTERS

Obama får også en uvanlig stor støtte blant hvite menn til demokrat å være. 43 prosent av alle i denne gruppen sier de støtter Obama. Det er et høyere tall enn det Bill Clinton klarte å oppnå, men så var han til gjengjeld populær hos kvinnene.

Omtrent halvparten av de hvite sier økonomi er den viktigste saken for dem i denne valgkampen. Før finanskrisen var Obama aldri over 40 prosent blant de hvite på lignende målinger.

Syv prosent av velgerne sier de er fornøyde med retningen USA går i. Det er det laveste tallet Gallup noensinne har målt.

Det gjenstår å se om hvite velgere er like fargeblinde når de faktisk skal stemme. Poltico skriver at en av fem velgere kjenner noen som ”ikke vil stemme på Obama fordi han er svart.”

Færre ser på rase som en faktor

Samtidig viser en undersøkelse foretatt av CNN at 70 prosent av velgerne ikke ser på rase som en faktor å ta hensyn til når de skal stemme. Det samme spørsmålet ble stilt i juli. Da var tallet ni prosent lavere.

11 prosent sier at rase kommer til å være viktig for deres valg , mens 13 prosent sier at det kommer til å være av mindre betydning.

Uansett, det trenger ikke å være negativt for Obama at noen av velgerne vil ta hensyn til rase før de bestemmer seg.

- Først av alt, ikke anta at alle som sier at rase er en faktor kommer til å stemme mot Obama. Noen velgere stemmer på Obama på grunn av rase. Og mange av de som sier at rase kommer til å påvirke hvordan de stemmer, er republikanere som mest sannsynlig ikke ville stemt på Obama likevel, sier Keating Holland, som er ansvarlig for CNNs spørreundersøkelser.

SISTE NYTT

Siste nytt