Etter planen skal EU vurdere vaksinen fra AstraZeneca 29. januar. Gir ekspertkomiteen i EMA råd om at vaksinen kan bli tatt i bruk, er det ventet at EU-kommisjonen gir en betinget godkjenning allerede samme dag.
Da vaksinen fra Pfizer/Biontech ble godkjent i Europa, tok det en uke før den første personen i Norge fikk den i armen.
– Jeg er bare opptatt av at vi nå ikke skal få noen forsinkelser, sa den danske statsministeren Mette Frederiksen på en pressekonferanse i går.
På et toppmøte i EU i går presenterte hun planen om at AstraZeneca allerede nå skal begynne å levere ut vaksinene. Da kan landene være klare til å sette sprøytene det øyeblikket godkjennelsen kommer.
Statsminister Mette Frederiksen i Danmark er i en vanskelig situasjon. På grunn av enorm innsats går smitten ned, men ekspertene i landet varsler om at mutantviruset vil presse smitten opp igjen.
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / NTBUndersøker nå
Den svenske vaksinekoordinatoren Richard Bergström opplyser til NRK at dette er noe de forsøker å finne ut nå. Det finnes allerede en mulig mekanisme i regelverket.
– Noen ganger blir det levert ut vaksiner som er i en slags karantene, forteller Bergstrøm.
Hver forsendelse «batch» av vaksiner må godkjennes av både selskapet selv og en nasjonal myndighet. I påvente av denne godkjennelsen så kan vaksinen transporteres til landene, men ikke bli tatt i bruk.
Bergstrøm opplyser at han i går kveld var i kontakt AstraZeneca.
– De sa at dette var komplisert, men kanskje ikke umulig, sier Bergstrøm.
I dag skal EU-kommisjonen ha nærmere samtaler med AstraZeneca om hvordan dette eventuelt kan gjennomføres.
Den svenske vaksinekoordinatoren Richard Bergström har vært i direkte kontakt med AstraZeneca for å undersøke muligheten for å leveranser før godkjenning.
Foto: LOKMAN GHORBANI / NRKViktig for Danmark
Danmark har brukt alle vaksinedoser landet har fått inn. De har derfor, i motsetning til Norge, ingen reserver i tilfelle det kommer forsinkelser i leveransene.
En slik forsinkelse er varslet av selskapet Pfizer. De reduserer produksjonen og utsendelsene av vaksiner for å bygge om hovedfabrikken i Europa.
Danmark har et voksende problem knyttet til de mer smittsomme variantene av viruset. Den siste oppdateringen tyder på at åtte prosent av de smittede i landet nå bærer på den engelske varianten av viruset. Andelen har doblet seg hver uke siden i desember.
Det danske Statens Serum Institut regner med at den spesielt smittsomme varianten av viruset vil være dominerende i landet i midten av februar.
Norge får mye fra AstraZeneca
Den store massevaksineringen i Norge kan begynne når dosene fra AstraZeneca er godkjent og tilgjengelig i landet. Andre land har allerede godkjent vaksinen og tatt den i bruk.
Planen har vært at vi skal få to millioner doser i løpet av februar og mars. Det er nødvendig å gi to doser til hver person, så dette vil fullvaksinerte én million nordmenn.
I tillegg til leveransene fra AstraZeneca vil Pfizer fortsette å levere doser til Norge, og selskapet Moderna vil sakte og sikkert trappe opp sine leveranser.
Det som også kan få stor betydning for vaksineringen i Norge, er selskapet Johnson & Johnson.
Det er mye som tyder på at den amerikanske giganten vil komme med resultatene fra det som kalles fase tre i løpet av de nærmeste dagene. Dersom resultatene er gode, vil det da ligge an til at denne vaksinen blir tatt i bruk i begynnelsen av mars.
Denne vaksinen vil bli satt i én dose, og er med det enklere å forholde seg til for kommunene.