Marokko-rettssaken utsatt i ytterligere to uker

Etter en kort dag ble rettssaken mot mennene som er tiltalt for Marokko-drapene utsatt til 30. mai.

Marokko-tiltalte

RETTSSAK: 24 menn står på tiltalebenken etter drapet på de to skandinaviske kvinnene i desember i fjor.

Foto: Stringer / Reuters

Som NRK kunne fortelle tidligere i dag, hadde bistandsadvokaten til de etterlatte etter Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen tenkt å be om en ny utsettelse av saken i dag.

Bakgrunnen er at bistandsadvokatene vil at den marokkanske staten skal betale erstatning til de etterlatte.

I dag klokken 14 norsk tid ble retten satt og de 24 tiltalte ble ført inn i rettssalen i byen Salé i Marokko.

Etter drøyt to timer hevet dommeren retten og opplyste at man nå vil bruke de nærmeste to ukene på å ta stilling til kravet fra bistandsadvokatene.

Rettssaken vil dermed fortsette først 30. mai.

– I tråd med Marokkos internasjonale forpliktelser, og i likhet med andre suverene land med respekt for seg selv, må den marokkanske regjering i rettssaken stå som garantist for ofrenes rettigheter, sier familien Uelands bistandsadvokat Khaled Fataoui til NRK, og legger til:

– Ofrene ble drept i et bakholdsangrep, og vi kan ikke tillate at også deres slektninger lider urett fordi de tiltalte ikke er i stand til å gjøre opp for seg.

Jobber med erstatningskrav

Den norske 28-åringen Maren Ueland og den danske 24-åringen Louisa Vesterager Jespersen ble brutalt drept da de forsøkte å ta seg til Nord-Afrikas høyeste punkt, Jbel Toubkal i Marokko, den 17. desember i fjor.

Rettssaken skulle opprinnelig ha startet 2. mai, men ble utsatt i to uker på grunn av mangel på forsvarere.

Forsvarer Hafida Bakhsaoui

KRAV OM UTSETTELSE: Forsvarer Hafida Bakhsaoui sier hun har fått informasjon om at bistandsadvokatene vil kreve en ny utsettelse av rettssaken.

Foto: NRK

Bistandsadvokat for Maren Uelands etterlatte, Ragnar Falck Paulsen, sa tidligere i dag til NRK at han ikke er kjent med opplysningene om at det kan bli en ytterligere utsettelse.

I tillegg er det ventet at én av forsvarerne til de 24 tiltalte ville be om utsettelse for å få tid til å sette seg godt inn i saken.

Planla flere angrep

Ifølge tiltalen hadde de hovedmistenkte, som antas å ha vært inspirert av IS selv om politiets etterforskning ikke har funnet noen direkte kobling til islamistgruppa, tatt seg til fjellområdet noen mil utenfor Marrakech for å drepe turister.

De hovedmistenkte har ifølge avisen selv forklart i avhør at de valgte bort en rekke turister fordi de var i følge med guider eller lokale innbyggere.

Da de fant Ueland og Jespersen ved foten av Toubkal skal to av de drapstiltalte ha utført drapene, mens den tredje filmet den mye omtalte drapsvideoen.

Politidokumenter NRK har fått tilgang til, viser at mennene hadde planer om flere andre terrorangrep i og rundt hovedstaden Marrakech.

De skal ha lagt planer om å samle inn 20.000 dihram (rundt 18.000 NOK) for å kjøpe inn våpen, tåregass og bombeingredienser. De skulle også kjøpe oransje fangedrakter som de skulle ikle sine ofre.

Én av de tiltalte skal ha funnet instruksjonsvideoer og bombeoppskrifter på et IS-nettsted, men skal ikke ha lykkes å fremstille en fungerende bombe.

Ifølge tiltalen skal terroristene ha planlagt å angripe sikkerhetsstyrker og vestlige turister i Marrakech og utføre et bombeangrep mot en gravlund

SISTE NYTT

Siste nytt