NRK Meny
Normal

Markerer massakre for 16. gang

I dag begraves 613 ofre for massakren i Srebrenica i Bosnia-Heczegovina for 16 år siden.

Kister i Srebrenica

En sørgende mor foran noen av de vel 600 kistene som skal begraves under dagens markering i Srebrenica.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Hvert år den 11. juli siden 1995 har det vært arrangert en slik minneseremoni på årsdagen for massakren.

De som begraves i dag er de ofrene for massakren som er identifisert siden seremonien i fjor. I alt er 4524 av ofrene identifisert og gravlagt.

Europas verste massakre

Bosnia Srebrenica

Sorgen er fortsatt stor, 16 år etter massakren i Srebrenica.

Foto: Amel Emric / Ap

Massakren i Srebrenica i 1995 er det verste i Europa siden andre verdenskrig. Over 8000 muslimske gutter og menn ble drept i løpet av få dager etter at den bosniskserbiske hæren hadde tatt kontroll over det FN-beskyttede området mens nederlandske soldater nærmest var tilskuere. Srebrenica skulle være et trygt tilfluktssted for den muslimske befolkningen som var drevet på flukt fra hjemmene og landsbyene sine.

Ikke alle gravlagt

Over 5000 av ofrene er identifisert, men er ikke gravlagt, og historien bak er grotesk.

Etter massakren for 16 år siden ble mange av ofrene lagt i massegraver. De ble gravd opp og gravlagt igjen i andre massegraver lengre unna Srebrenica. Det skjedde for at det skulle bli vanskeligere å finne dem i ettertid.

Levninger av en og samme person er i disse tilfellene funnet i flere massegraver. De pårørende har fått beskjed om at kroppsdeler er funnet, men har fått valget mellom å begrave dem nå, eller vente på at eventuelt nye massegraver skal bli avdekket, og nye kroppsdeler identifisert.

Mange flere seremonier

Det kommer til å bli arrangert seremonier i Srebrenica i mange år enda. Seremonien i år er spesiell, fordi det er den første etter at begge de to hovedansvarlige er arrestert.

Den bosniskserbiske politiske lederen Radovan Karadzic ble pågrepet i 2008, mens den militære lederen Ratko Mladic ble pågrepet i mai og sendt til krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt