Hopp til innhold

– Mistet troen på menneskeheten i Srebrenica

Pågripelsen av Ratko Mladic kan bety slutten på et nasjonalt traume for Nederland. Det var nederlandske FN-soldater som de sivile i Srebrenica satte sin lit til, og NRK har møtt en av dem som er merket for livet.

Video Wim Dijkema og Srebrenica (montasje)

Wim Dijkema var en av FN-soldatene fra Nederland som var stasjonert i Srebrenica. De klarte ikke stoppe massakren, og nå er det som skjedde der et traume for både ham og en hel nasjon.

Hege Moe Eriksen - Haag

– Dette er Srebrenica-rommet mitt, sier Wim Dijkema og viser NRK inn i et arbeidsrom i huset sitt.

Han har tatt vare på alt fra tida som nederlandsk FN-soldat under krigen i det tidligere Jugoslavia. I rommet hjemme i Haag i Nederland står permene nesten til taket fylt med seksten år gamle minner fra Srebrenica.

Wim Dijkema foran Srebrenica-permer

Wim Dijkema har tatt vare på alt om sin tid i Srebrenica.

Foto: Mark Kerremans / NRK

Permene inneholder historien om en ufattelig brutalitet, som for alltid endret livet til den nederlandske FN-soldaten.

Han var en av de 400 soldatene som ble sendt fra Nederland og stasjonert i Srebrenica. Målet var å beskytte 20 000 flyktninger i FN-enklaven midt i serbisk territorium av det krigsherjede Bosnia.

Filmet selv i skjul

Med en nederlansk FN-leir ved byen flyktet store mengder sivile dit fra omkringliggende landsbyer som var under angrep fra de serbiske styrkene - ledet av general Ratko Mladic.

Les alt om: Ratko Mladic

Alle flyktningene ga Dijkema minner for livet.

– Jeg så mennesker som prøvde å ta sitt eget liv. Barn ble født der, og eldre endte sine liv der, sier den tidligere soldaten om de sterke inntrykkene. De sivile ville ha så mye fra ham og de andre FN-soldatene og han opplevde å møte flyktninger som hang seg på armene hans i fortvilelse eller savn etter sine nærmeste.

Dijkema filmet selv all nøden som var blant flyktningene. Ved å filme i skjul fikk han tatt opp 15 timer med opptak som blant annet dokumenterer tilstrømningen til enklaven.

Video Wim Dijkema filmet i skjul i Srebrenica - ser på opptakene

Wim Dijkema filmet i skjul da han var i Srebrenica. I videoen kan du se litt av hans egne opptak fra byen før massakren.

Sommeren 1995 stormet likevel general Mladics menn fram mot Srebrenica. Mot de tungt bevæpnede serbiske styrkene sto de nederlandske blåhjelmene maktesløse.

Inntoget som FN ikke klarte stoppe

De nederlandske FN-styrkene klarte ikke holde de serbiske styrkene med tungt artilleri tilbake, og de gikk til slutt inn i byen.

Les også: – Srebrenica-bevis feller Mladic
Les også: Var satt 110 millioner for hans hode

12. juli 1995 kom general Ratko Mladic selv til Srebrenica for å berolige flyktningene, og si at ingen vil bli skadet. Da ble de nå så legendariske bildene av en general som klapper en gutt på kinnet filmet.

Video Arkiv 1995: Ratko Mladic klapper gutt på kinnet i Srebrenica

Arkiv 1995: Se hvordan Dagsrevyen dekket Mladic sitt besøk i Srebrencia den gangen.

Generalen klappet barn på kinnet, og soldater delte ut godteri. Men snart skulle grusomhetene begynne.

Kvinner og barn ble skilt fra mennene, og så ble ordren gitt om å skyte. Det var ufattelige overgrep, og en brutalitet Europa knapt har sett maken til.

I dag regnes det med at rundt 8000 gutter og menn ble skutt og begravd i massegraver. Dette er et av hovedpunktene i tiltalen mot Mladic som blant annet derfor går ut på etnisk rensing av bosniske muslimer.

Video Menn bakbundet i Srebrenica

Rundt 8000 gutter og menn ble ført inn i skogen hvor de ble drept og lagt i massegraver. Wim Dijkema forteller i denne videoen om hvordan det har merket ham for livet.

– Endret livet mitt fullstendig

Den tidligere FN-soldaten Wim Dijkema husker tilbake med gru på det som til slutte skjedde i Srebrenica. Å ha vært der har endret ham for alltid.

Wim Dijkema

Wim Dijkema ser på bilder fra Srebrenica og tenker på hvordan tiden der som FN-soldat har endret livet hans.

Foto: Mark Kerremans / NRK

– Det endret livet mitt fullstendig. Jeg snakker fremdeles om livet før og etter Srebrenica og 1995, sier Dijkema til NRK.

Med permene og videoopptakene foran seg må han stoppe opp når han skal fortelle hvilke tanker han har om alt det forferdelige som utspilte seg i byen som hadde vært en enklave for bosniske muslimer.

– Jeg mistet troen på menneskeheten i Srebrenica. Alle mine verdier i livet forsvant der. Da jeg kom tilbake kunne jeg ikke stole på noen utenom min egen kone, forteller soldaten som også vet at kolleger av ham har hatt det enda verre.

Mange av hans soldatkolleger er blitt uføre, noen har begått selvmord.

Forstod du hva som kom til å skje den gangen?
– Nei, ikke i det hele tatt. Da vi kom tilbake til Nederland visste vi ikke om drapene, og det var helt utrolig å høre om dem, sier Dijkema.

Et uhelbredelig sår for en hel nasjon

I seksten år har Mladic vært Nederlands nasjonale traume. Soldatenes lidelser er blitt traume til en hel nasjon. Derfor var det ingen hvem som helst som tirsdag denne uken kom til fengslet i Haag.

Les også: Ratko Mladic er pågrepet
Les også: Mladic: – Jeg forsvarte bare landet mitt

Ratko Maldic er mannen Nederland vil se dømt.

– Det føles litt som om det var vi som skulle tatt ham. Etter så mange år er det litt som om USA har sin bin Laden, og vi har vår Mladic, sier en kvinne NRK møter på gata i Nederland.

Axel Hagedorn

Axel Hagedorn mener som advokat for Srebrenica-mødrene at de nederlandske soldatene ikke gjorde nok.

Foto: Mark Kerremans / NRK

En annen kvinne forteller at det nok er godt for soldatene og de som hadde ansvaret i det nederlandske forsvaret den gangen.

For soldatene er blitt anklaget for å være feige og ikke å ha gjort nok. Blant annet har mødrene etter de drepte guttene og mennene i Srebrenica saksøkt FN og Nederland for å ikke ha gjort nok for å stoppe massakren.

Les også: Srebrenica-mødrene: – Har ventet 16 år på dette

– Hvis du drar dit og sier at du skal beskytte de sivile må du gjøre jobben din. Det gjorde de rett og slett ikke. For det ble ikke fyrt av et eneste skudd mot serberne som angrep byen, sier Axel Hagedorn som er advokat for Srebrenica-mødrene.

Hva kunne de egentlig gjort?

– De kunne kalt på flystøtte, men det skjedde ikke fordi den nederlanske regjeringen forhindret det, sier Hagedorn.

Men ifølge mannen som var forsvarsminister i Nederland den gangen ble det faktisk gjort forsøk på det fra de som oppholdt seg i byen som var under bombardement fra serbiske styrker.

Joris Voorhoeve

Tidligere forsvarsminister i Nederland Joris Voorhoeve sier til NRK at soldatene ba om flystøtte, men ikke fikk det.

Foto: Mark Kerremans / NRK

– Sjefen for FN-styrkene der hadde bedt Nato og FN om flystøtte flere ganger. Det ble ikke fulgt opp før alt for sent, forteller tidligere forsvarsminister Joris Voorhoeve til NRK.

Han får støtte fra Wim Dijkema som selv var i Srebrenica i 1995. Han husker også at de ventet forgjeves på en flystøtte som var bestilt.

– Vi ventet på flystøtten, og vi ble lovt flystøtte, men ingenting skjedde, sier Dijkema.

Selv tror han at Nederland må leve med massakren i Srebrenica selv lenge etter at Mladic er både pågrepet, dømt og satt i fengsel for det som skjedde. Det kommer slik han ser det til å forbli et uhelbredelig sår for en hel nasjon.

– Jeg tror ikke at sårene etter dette noen gang vil heles helt, sier den tidligere FN-soldaten.

SISTE NYTT

Siste nytt