- Vi dør av sult - skal vi spise stein?

Hameeda Bi Bi fortviler fordi nødhjelpen ikke kommer fram der hun står i det lille som er igjen av landsbyen sin. FNs matvareprogram melder at det er et akutt behov for flere helikoptre for å fly hjelpen over vannmassene.

Video - Vi dør av sult - skal vi spise stein?

Landsbyen Jhata ligger like sør for Dera Ismail Khan ved elva Indus midt i landet. Innbyggerne i landsbyen fortviler fordi de ikke får noe hjelp fra hverken pakistanske myndigheter eller internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Hidayat Ullah Khan - innbygger i flomrammede Pakistan

Hidayat Ullah Khan føler at ingen tenker på dem der de sitter i landsbyen sin uten tak over hodet.

Foto: AP

– Situasjonen er veldig tøff for oss nå. Flomvannet ødela husene våre, og alt som flyter rundt i vannet har gjort at myggplagen er stor. Vi får ingen hjelp her, og ingen tenker på oss, sier Hidayat Ullah Khan der han står foran raserte hus og vanndammer som fyller plassen mellom husene.

Les også: Over 1500 døde i Pakistan-flommen

Les også: Frykter koleraepidemi i Pakistan

Tidligere i uka kunngjorde pakistanske myndigheter at over 20 millioner mennesker nå er påvirket av den enorme flomkatastrofen som har rammet landet.

– Husene våre er helt ødelagte. Nå har vi ikke noe hjem å bo i. Vi bor under åpen himmel, og har ingen mat. Uten mat dør vi av sult, er det meningen at vi skal spise stein, spør en fortvilt Hameeda Bi Bi journalisten som besøker landsbyen.

Innbyggerne i landsbyen Jhata bor nå under åpen himmel, og prøver så godt de kan å redde verdier som ikke er ødelagt av flomvannet som fosset gjennom gatene og hjemmene deres.

Les også: Bor på motorveien i Pakistan

Mangler lufttransport for nødhjelpen

Helikopter over vannmassene i Pakistan
Foto: Marwan Naamani / AFP

Nå kommer hjelpen etter hvert til Pakistan, men utfordringen er å få mat og utstyr helt ut til de som virkelig trenger det. FNs matvareprogram etterlyser flere helikoptre.

Emilia Casella - talskvinne WFP

Emilia Casella hos FNs matvareprogram ønsker seg flere helikoptre i Pakistan.

Foto: WFP - FNs matvareprogram

– For øyeblikket erkjenner vi at det er et massivt behov for lufttransport. Vi trenger bedre kapasitet øyeblikkelig for å nå fram med hjelp til de som fortsatt er avskåret av vannmassene og de som i ukene fremover vil komme i samme situasjon, sier talskvinne for FNs matvareprogram Emilia Casella til nyhetsbyrået AFP.

Les også: En tsunami i sakte film
Se FNs kart (pdf-fil): Stengte veier i Pakistan p.g.a. flommen

Organisasjonen fikk nylig tilgang til fem nye helikoptre, og har dermed femten i drift i det flomrammede landet.

Hvor mange de trenger for å gjøre jobben sin tilstrekkelig er umulig å svare på sier FN-organet, men behovet er stort.

– Dere kan sende inn mange helikoptre til Pakistan, og vi vil bruke dem alle sammen, sa Casella til journalistene i dag.

Lover hjelp

Flere store lovnader om nødhjelp har kommet fra verdens land de siste dagene, og det er nå håp om at også de humanitære organisasjonene skal klare å samle inn flere penger enn det så ut som kort tid etter at flomkatastrofen traff Pakistan.

Les også: Ber om raskere hjelp til Pakistan

Teltleir i flomrammede Pakistan

Flomofre som har mistet hjemmene sine får telt for å ha et midlertidig tak over hode.

Foto: Rizwan Tabassum / AFP

I dag lovte Kina 1000 nye telt og annet nødhjelpsutstyr etter at de hadde blitt oppfordret av USA om å hjelpe mer. Landet hadde til da bidratt med nødhjelp til en verdi av litt over 50 millioner kroner.

USA selv har lovet å bidra med rundt 915 millioner kroner til nødhjelp og støtte til Pakistan som er rammet av flom.

Til sammenligning har Norge lovet 115 millioner kroner i ekstra støtte til landet.

FNs matvareprogram har hittil klart å levere mat for én måned til rundt 1,2 millioner flomofre, men det er langt fra målet for FN-organet.

Matvareprogrammet har som mål å distribuere 6 millioner månedsrasjoner med mat i de flomrammede områdene.

SISTE NYTT

Siste nytt