Hopp til innhold

Frykter koleraepidemi i Pakistan

Vannbårne sykdommer sprer seg i flomrammede Pakistan. Det er et akutt behov for rent vann og ernæring, forteller UNICEF-nestleder Hilde Frafjord Johnson.

Over 20 millioner pakistanere og en firedel av landet er nå berørt av flommen, som blir beskrevet som den verste katastrofen i Pakistan noensinne.

1600 mennesker er hittil bekreftet omkommet. Samtidig spres infeksjoner og sykdommer med det forurensede vannet.

UNICEF jobber med en fast arbeidsinndeling internasjonalt, og har i første omgang ansvar for vann- og sanitærforhold i samarbeid med myndighetene i Pakistan, opplyser Frafjord Johnson.

– Det er det viktigste nå. Ved flom er det vannforsyning som blir fortest problematisk. Vannet blir fort forurenset, og kan ikke drikkes. Det mest akutte nå er vann og ernæring, og spesielt ernæring for barn, sier hun.

Les: Flaum i ein tredel av Pakistan

Frykter koleraepidemi

Hilde Frafjord Johnson

Hilde Frafjord Johnson er tidligere utviklingsminister. Her avbildet på et FN-møte i 2005.

Foto: SETH WENIG / REUTERS/SCANPIX

Dårlig tilgang på rent drikkevann, samt urenslige forhold i de midlertidige leirene, øker risikoen for at sykdommer som diaré og malaria skal spre seg, advarer FN.

Det er allerede bekreftet et tilfelle av kolera, og det er rapportert om over 30.000 dødelige tilfeller av dødelig diaré.

Les: - Det er barna som først bukker under. De tåler så lite

– Det er en rekke vannbårne sykdommer som kan være alvorlige. Det kan føre til diaré, og det kan være infeksjonssykdommer. Det er klassiske problemer hvis det er problemer med forurenset vann og hygiene, og kan føre til en koleraepidemi, sier Frafjord Johnson til NRK.

Hjelpemannskapene er i gang med utdeling av mat med ekstra ernæring, men vannmassene gjør at det er vanskelig å nå frem med hjelpen.

– Ett av problemene er å komme til rent fysisk. Flere av de mest utsatte områdene er vanskelig tilgjengelig, sier Frafjord Johnson.

Les: Bor på motorveien i Pakistan

– Det er enorme tall det er snakk om. Vi bidrar med rent drikkevann til minst 830.000, sier hun.

Utdeling av nødhjelp i Pakistan

Flomrammede pakistanere kjemper om nødrasjoner i en leir i Sukkur.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp/Scanpix

Frykter ny flom

Flommene ble utløst av et uvanlig kraftig monsunregn, og spredte seg fra nordvest i landet, og nedover elvene mot de tett befolkede provinsene Punjab og Sindh.

FN og pakistanske myndigheter frykter nå at flere demninger skal briste, og monsunregnet er ventet å vare i flere uker til.

– Det kan bli veldig alvorlig, vi får inderlig håpe at det ikke skjer, da blir skalaen på denne katastrofen desto større. Det er utrolig viktig å prøve å nå så mange som mulig på kort sikt. Får vi en lengre tidshoristont, har vi en veldig alvorlig situasjon, sier Frafjord Johnson.

Les: Frykter nye dødsbølger etter flom og tørke

Den internasjonale Røde Kors-komiteen slo lørdag fast at hjelpearbeidet ikke klarer å holde tritt med omfanget av katastrofen.

– Har fortsatt ikke oversikt

Pakistanske flomofre evakuerer byen Bassera

Flomrammede innbyggere evakuerer landsbyen Bassera.

Foto: Arif Ali / Afp/Scanpix)

FN har anslått at det vil være behov for 2,8 milliarder kroner for å dekke hjelpearbeidet i de første tre månedene etter flommen.

Ifølge Frafjord Johnson har UNICEF så langt fått signaler om et bistandsbeløp på 47,3 millioner dollar. Hittil har 17,3 millioner har kommet inn.

– Vi ligger ikke så verst an, men det er helt avgjørende at vi får inn resten. Erfaringsmessig kommer mye av pengene tidlig i en katastrofe. Det er også en viss frykt for at Haiti-katastrofen har ført til at folk har mindre å bidra med, men vi håper det ikke er tilfelle, sier hun.

En talsmann for FN-kontoret for koordinering av humanitære spørsmål hevdet tidligere denne uken at omfanget av flommen i Pakistan er større enn både tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 og jordskjelvet på Haiti.

Hjelpeorganisasjonen Care og Flyktninghjelpen er blant dem som er skuffet over givergleden både internasjonalt og her til lands.

– Tallene forandrer seg hver dag. Vi er fortsatt i en situasjon hvor vi ikke har helt oversikt, så vi må hele tiden vurdere om det er tilstrekkelig, sier Frafjord Johnson.

SISTE NYTT

Siste nytt