Bor på motorveien i Pakistan

På en sterkt trafikkert motorvei i Peshawar bor og leker små barn.

Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktningehjelpen er fortvitet over situasjonen i Pakistan. Video: Flytningehjelpen.

Flytningehjelpens Elisabeth Rasmusson er i Pakistan og opplever sterke historier.

– Her bor barn og familier, mens bilene dundrer forbi. Det går ikke an å la mennesker fortsette i denne situasjonen. Barn kan ikke leve sånn, forteller generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, som selv er i området.

Mennesker og dyr

Like utenfor Peshawar i Punjab-provinsen har flommen rammet lokalbefolkningen hardt. Den eneste redningen for mange av de fattigste er en sterkt trafikkert motorvei.

– Dette er ikke noe sted for barn. Når jeg spør hva de helst vil, så peker alle på det oversvømte området og ønsker å flytte hjem til landsbyene sine som ligger 200 meter lenger borte, sier Rasmusson.

– Men det er egentlig uinteressant å spørre hva de vil, for her trenger de alt. De har ikke vegger eller tak over hodet. Her bor mennesker og dyr, syke og gamle om hverandre.

– Verste på 80 år

Pakistan opplever nå sin verste katastrofe på 80 år.

– Tidligere katastrofer har begrenset seg til en region, et område eller en provins. Nå er hele landet berørt, forteller Asif Aman Khan landssjef i Dansk Røde Kors til den danske avisen Politiken.

Han mener katastrofen vil få store konsekvenser på sikt.

– Vi har ikke sett toppen ennå, sier han.

Død bøffel i tre

Khan har den siste uke vært i Swatdalen som er en av de hardest rammede områdene.

– Noe av det første jeg tenkte var, herregud hva har skjedd her. Gatene var vekk, og der bilene vanligvis kjører seilte det nå båter.

– I et tre hang en død bøffel. Bøfler er normalt gode til å svømme så det forteller litt om hvor høyt vannet har stått.

20 millioner rammet

Et område på størrelse med Norge og Sverige er nå rammet av flommen og over 20 millioner mennesker er rammet. FN tror 1600 er døde.

Video Røde Kors deler ut hjelpepakker i Pakistan

Røde Kors deler ut hjelpepakker i Pakistan (Foto:Olav A. Saltbones/Røde Kors)

En av de største farene nå er sykdom og infeksjoner som følge av urent vann. FN har registrert 36.000 mulige tilfeller av potensielle dødelige diaré-tilfeller.

– Dette er et økende problem, derfor jobber vi nå hardt for hindre et utbrudd, sier Maurizio Giuliano, talsmann for FNs humanitære operasjon i området.

Flommen har startet nordvest i landet og oversvømmet de viktige jordbruksområdene i Punjab og strekker seg helt ned til den sørlige Sindh provinsen.

Kart over Kashmir
Foto: Glen Imrie / NRK/grafikk

FN ber nå om 459 millioner dollar i nødhjelp og advarer mot at dødsfallene kommer til å stige kraftig i tiden fremover.

Norge har tidligere bidratt med 30 millioner kroner, og og øker nå nødhjelpen til Pakistan til 100 millioner kroner.

Pengene blir fordelt til FNs humanitære organisasjoner, Røde Kors-bevegelsen og frivillige organisasjoner med erfaring fra Pakistan og nærhet til ofrene.

SISTE NYTT

Siste nytt