FN-sjefen om forholdene i Pakistan: En tsunami i sakte film

Det pakistanske flomofferet Achar peker på elven når han blir spurt om han har rent vann å drikke.

Achar, flomoffer i Pakistan

Achar er en av mange millioner flomofre i Pakistan. Her vasker han seg i Indus før bønn.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Flommen som for tre uker siden begynte med det kraftige monsunregnet har tvunget over 4,6 millioner mennesker til å flykte fra hjemmene sine .

Pakistan står overfor en tsunami i sakte film.

Ban Ki-moon

– Her er det trygt

De fleste bor i kummerlige forhold langs veier, og mange sover uten tak over hodet og med liten tilgang på mat eller rent vann.

Achar, en mager, gammel mann, sover med familien sin ute på en voll i den gamle landsbyen Amri.

Amri ligger på de oversvømte slettene i den sørlige provinsen Sindh. Landsbyen vest for Indus er datert til år 3000 før Kristus.

Området langs Indus er trolig krybben til sivilisasjonen i Sør-Asia, og Amri er et av dets tidligst kjente bebyggelser. Landsbyen er en av Pakistans viktigste steder for arkeologiske utgravninger, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Det er ikke skygge noen steder langs veien, og her er det trygt. Her er det litt høyere opp fra vannet, sier Achar om tilfluktsstedet sitt til Reuters.

Ligger i ly for solen under presenning

Sammen med 16 familiemedlemmer er han fornøyd med tilfluktsstedet han har funnet. Flomvannet siger fremdeles over det flate jordbruksområdet og halvørkenen i Sindh-provinsen. For fem dager siden ble Amri rammet.

Flomofre i Pakistan

For fem dager siden kom flommen til Amri.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Innbyggerne i Amri ble varslet før vannet kom, og Achar sier han rakk å pakke eiendelene sine før han flyktet oppover. Da han fant et tilfluktssted kuttet han ned busker og hengte opp et stort, hvitt lerret.

Åtte hengekøyer, kokeutstyr og bunter med klær ligger under presenningen, der det ligger kvinner og barn i ly for solen.

Dagen før kom det redningsarbeidere med mat og drikke fra myndighetene. Achar tok en båt og fikk hentet ris, mel, linser, sukker og te.

For drikkevann peker Achar på elven, og sier: «Vi er vant til det».

– En tsunami i sakte film

FN-sjef Ban Ki-moon sier at Pakistan nå opplever en tsunami i sakte film. På FNs krisemøte om Pakistan i New York i går, sa Ban at verden plikter å gjøre noe.

– Det er en av de største prøvene på global solidaritet. Pakistan står overfor en tsunami i sakte film, sa Ban til FNs hovedforsamling.

Flomofre i Pakistan

Flommen i Pakistan har tatt 1500 liv.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Selv om værmeldingene sier at det kraftige monsunregnet nå vil dabbe av, kommer ettervirkningene fra tre uker med flom til å vare i mange år. 1500 har mistet livet så langt.

Stemmen til 20 millioner pakistanere

Minst 6 millioner mennesker er i desperat nød. De mangler mat, et trygt sted å være og rent drikkevann, og er avhengig av nødhjelp for å overleve. De er også truet av sykdommer som kolera, tyfus og hepatitt.

Flommen har skylt vekk hele landsbyer og ødelagt jordbruksområder og veier, opplyser FN. Ved midlertidigere leirer for hjemløse sliter de fordrevne med varme, dårlige sanitære forhold og moskitoer.

Ingrid Fiskaa (SV)

Ingrid Fiskaa håper FN-møtet er et vendepunkt.

Foto: SV

– Jeg står foran dere som stemmen til 20 millioner pakistanere som er rammet av flommen, sa Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi på New York-møtet.

Håper krisemøtet var et vendepunkt

FNs krisemøte om nødhjelp til flomofrene i Pakistan kan være et vendepunkt, håper statssekretær Ingrid Fiskaa (SV).

Fiskaa var torsdag i FN-hovedkvarteret i New York, der blant andre USAs utenriksminister Hillary Clinton lovet ytterligere 370 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet blant millioner av flomrammede pakistanere.

– Vi får håpe at dette blir et vendepunkt, sier Fiskaa til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt