Hopp til innhold

Over 1500 døde i Pakistan-flommen

Flomkatastrofen i Pakistan øker i omfang. Over tre millioner mennesker er rammet av flommen i Pakistan.

Det er også vanskelig å nå frem med nødhjelp de som er hardest rammet.

Totalt skal 3,2 millioner mennesker være berørt av flommen, og 1,4 millioner av dem skal være barn. Dødstallet har steget til over 1500, melder FNs barnefond Unicef.

De voldsomme vannmengdene har ført til at flere landsbyer har forsvunnet, og mellom 80.000 og 130.000 bolighus er ødelagt eller skadet.

FNs beregninger viser at nesten én million mennesker har mistet hjemmene sine i flommen, som er den verste på 80 år.

Værmeldingen går ut på at regnværet skal fortsette, og myndighetene frykter at dødstallet skal stige ytterligere.

Swatdalen hardest rammet

Swatdalen, nordvest i landet er hardest rammet. Store jordbruksområder er oversvømmet, hele landsbyer er tatt av vannmassene som også har sopt med seg bruer og veier.

– Veier og annen infrastruktur vi har brukt 50 år på å bygge er ødlagt, sier en talsmann for myndighetene i Khyber-Pakhtunkhwa.

Video Redningsarbeid under flommen i Pakistan

I Layyah-distriktet i Punjab har mange mistet hjemmene sine. Videobilder fra Reuters viser de enorme vannmassene som lammer landet.

Mange tusen innbyggere i Swatdalen måtte flykte tidligere i år da myndighetene gjennomførte en stor militæroffensiv mot Taliban som har et av sine sterkeste støttepunkter akkurat her.

Sjefen for Unicefs arbeid i Pakistan, Martin Mogwanja, sier til den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera nettsider at stadig flere blir berørt av vannmassene som er på vei sørover.

Vannet flommer sørover

– Vannet flommer sørover gjennom provinsene Baluchistan og Punjab, men også gjennom Sindh-provinsen der elvediker har gitt etter og vannmassene oversvømmer lavltliggende områder, sier Mogwanja.

Andre hjelpeorganisasjoner, som Verdens helseorganisasjon arbeider på spreng for å skaffe flomofrene medsiner og helsehjelp i kampen mot diaré og andre sykdommer som det forurensede flomvannet fører med seg.

Hjelpeorganisasjoner og pakistanske myndigheter skal møtes i dag for å drøfte behovet for å sende ut en hasteapell om internasjonal hjelp.

Utålmodige flomofre

Samtidig som vannmassene øker, stiger også innbyggernes utålmodighet med myndighetenes maktesløshet.

Rundt 300 mennesker blokkerte en av hovedveiene i det hardt rammede Nowshera-distriktet.

Mange innbyggere som har mistet hjem og inntektsgrunnlag har fortalt at de ikke fikk noe forvarsel om at flomvannet strømmet i deres retning.

President Asif Ali Zardaris regjering var langt fra populær før flomkatastrofen på grunn av korrupsjon og økt terrorvirksomhet.

Nå får regjeringen enda mer å svare for.
.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt