Hopp til innhold

Mali: Militæret har arrestert presidenten, statsministeren og forsvarsministeren

EU fordømmer, og FN er bekymret over at medlemmer av overgangsregjeringen i Mali er arrestert av de militære.

President Bah Ndaw

President Bah Ndaw ble tatt i ed i november. Nå er han arrestert.

Foto: Michele Cattani / AFP

Situasjonen i hovedstaden Bamako ble spent etter at det på mandag var blitt annonsert at det skulle gjennomføres endringer i regjeringen. Flere høytstående militære har hatt poster i den nåværende regjeringen.

Bevæpnede menn kom hjem til statsminister Moctar Ouane som rakk å ta en telefon der han fortalte at han skulle kjøres til president Bah Ndaw. Han var allerede blitt fraktet til en militærforlegning rundt 15 kilometer fra hovedstaden. Statsministeren sier til Radio France International at det er mennene til oberst Assimi Goïta, som sto bak kuppet i august 2020, som også sto bak denne operasjonen.

Oberst Assimi Goita

Oberst Assimi Goïta.

Foto: Michele Cattani / AFP

Forsvarsminister Souleymane Doucouré skal også være arrestert.

Fordømmer og advarer

EUs ledere fordømmer det de kaller bortføring av Malis sivile lederskap og advarer om at det kan bli innført straffetiltak, sier EU-president Charles Michel.

– Det som skjedde var farlig og alvorlig og vi står klar til å vurdere nødvendige tiltak mot politiske og militære ledere som hindrer overgangen i Mali. Det sa Michel da han snakket med journalister natt til mandag etter et møte med de 27 EU-landenes ledere.

FNs generalsekretær António Guterres sier han er svært bekymret og oppfordrer de militære til å fri de arresterte med en gang. Den Afrikanske Union, EU og USA har også bedt om at de arresterte blir satt fri umiddelbart.

Det har lenge vært urolig i Mali. Etter et kupp i 2012 fikk islamistiske grupper fotfeste i landet. De invaderte landsbyer og innførte sharialover. Franske styrker er stasjonert i landet, men situasjonen er ustabil og farlig. Norge har sendt styrker som utfører transportoppdrag i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt