Inuit Ataqatigiit har vunnet valget på Grønland

Etter 30 år med det sosialdemokratiske partiet Siumit i førersetet, er Grønland nå klar for et maktskifte med partiet Inuit Ataqatigiit, noe som kan bety full løsrivelse fra Danmark.

Jubler for valget

Grønlenderne jubler for valgresultatet på Grønland. Nærmere 44 prosent stemte på venstrepartiet Inuit Ataqatigiit.

Foto: JOERGEN CHEMNITZ / AP

Hele 43,7 prosent av de grønlandske velgerne sikret det venstreorienterte Inuit Ataqatigiit (IA) en overlegen seier i det grønlandske landstingsvalget. Det er en dobling fra landstingsvalget i 2005.

IA, som er et parti som ønsker full uavhengighet fra Danmark, vant dermed overlegent over det sosialdemokratiske partiet Siumit, som har vært det førende partiet på Grønland i tre tiår.

En ny tid

Kuupik Kleist avgir stemme

Partiformann i Inuit Ataqatigiit, Kuupik Kleist, ønsker å føre Grønland inn i en ny tid. Her avfotografert ved stemmeurnen i hovedstaden Nuuk i går.

Foto: Ulrik Bang / AFP

Valgseieren er en personlig triumf for partiformann Kuupik Kleist som ble valgt til partiformann i Inuit Ataqatigiit for to år siden. IA er sikker på at de kan danne et nytt landsstyre og de nærmeste dagene vil vise hvilke partier Kuupik Kleist ønsker å samarbeide med.

Valgseieren ble feiret i Nuuk Hallen, hvor partiformannen takket velgerne for den massive støtten.

- Grønland fortjener dette, sa Kuupik Kleist og uttrykte et håp om at alle ville hjelpe til med å føre Grønland inn i en ny tid. Det opplyser nettavisen Politiken.dk.

14 mandater

Siumit fikk 26,5 prosent av stemmene, noe som er 3,9 prosentpoeng færre enn ved landstingsvalget i 2005. Partiets koalisjonspartner, Atassut gikk tilbake med 8,1 prosentpoeng.

Demokraterne ble valgets store taper med en tilbakegang på 9,9 prosentpoeng.

Med nesten 44 prosent av stemmene, har Inuit Ataqatigiit sikret seg 14 mandater i landsstyret, mens Siumit får ni mandater.

Les også: Ei ny tid for Grønland

Løsrivelse fra Danmark

Grønland har hatt selvstyre i 30 år, men nå skal verdens største øy få økt selvstyre. Det ble vedtatt i en folkeavstemning i november, der 75,5 prosent av grønlenderne stemte for en løsere tilknytning til danskene.

Grønlands nye selvstyrestatus, som trer i kraft 21. juni, gir øya rettighetene til store naturressurser i Arktis. I tillegg skal lokale myndigheter få kontroll over justis- og politivesen og til en viss grad utenrikspolitikken.

Ønsket om uavhengighet har økt i styrke som følge av muligheten for å utvinne store ressurser i havet og under grønlandsisen. Ifølge eksperter er området rikt på både olje og gass, samt diamanter, gull og andre mineraler.

Etter hvert som isen smelter på grunn av klimaendringene, er det ventet at ressursene blir mer tilgjengelige.

SISTE NYTT

Siste nytt