NRK Meny
Normal

EU-midler til mafiaens oliventrær

Italiensk mafia har i årevis fått millioner av kroner fra EUs landbruksfond. Til og med fengslede mafiamedlemmer har fått EU-midler.

Mafia-lederen Gaetano Riina

Politiet viser et bilde av Gaetano Riina da han ble arrstert i 2011. Riina er en av mafiabossene som har vært heldige mottakere av landbrukssubsidier fra EU.

Foto: Alessandro Fucarini / Ap

Italiensk mafia har i en årrekke mottatt millioner av kroner fra EUs landbruksfond gjennom et hull i lovgivningen. Det viser en kjennelse fra revisjonsretten i Italia.

Italiensk lovgiving forbyr folk med kriminelt rulleblad å motta støtte fra fond, men dette gjelder ikke hvis mottakeren får tildelt mindre enn 1,12 millioner kroner.

Kriminelt rulleblad ikke sjekket

Men mottakernes bakgrunn har ikke blitt sjekket. Det har ført til at domfelte forbrytere og andre mistenkte som er blitt overvåket av politiet, har vært i stand til å få store beløp utbetalt.

De siste 20 årene har det blitt gjennomført utbetalinger selv til fengslede mafiamedlemmer.

– Inntil for to måneder siden hadde vi ikke engang en liste over mafiamedlemmer å sjekke opp imot, sier Giancarlo Nanni, direktør for det italienske regjeringsorganet Agea, som står for fondets utbetalinger i landet.

Nå krever de italienske dommerne over 2 millioner euro blir betalt tilbake til staten.

Godt betalt straffedømte

En av dem som har nytt godt av fondet er Giuseppe Caruso fra Sicilia, som ble dømt for mafiakriminalitet i 1994. Han har mottatt totalt 37.597 euro – rundt 280.000 kroner.

En annen er Antonio Piromalli fra Ndrangheta-mafiaen i Sør-Italia. Han har blitt tildelt til sammen 25.720 euro – rundt 190.000 kroner – for oliventrærne sine i 2005, 2008 og 2009.

Også verdenskjente mafia-skikkelser har fått penger: Den herostratisk berømte Gaetano Riina, bror til den fengslede «sjefen over alle sjefer» Salvatore «Toto» Riina, har fått over 42.000 euro, eller godt over 300.000 kroner.

Riina-navnet burde være godt kjent for italienske myndigheter etter at «Toto» ble dømt for drapet på anti-mafia-dommeren Giovanni Falcone i 1992.

Gaetano Riina ble for øvrig arrestert i fjor da han var i ferd med å gjenoppbygge sin fengsledes brors beryktede regime i Corleone på Sicilia.

Det er medlemslandet selv, ikke EU, som distribuerer EU-støtten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt