Hopp til innhold

EU-forhandlinger har brutt sammen

Forhandlingene om EUs langsiktige budsjett i perioden 2014–2020 har brutt sammen.

Herman Van Rompuy

EU-president Herman Van Rompuy la frem et nytt budsjettforslag for EU-delegasjonene i går, men det bidro ikke til enighet i forhandlingene.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

EUs 27 stats- og regjeringssjefer har ikke kommet til enighet om det langsiktige budsjettet og utsatte derfor fredag ettermiddag forhandlingene.

De mange kravene om kutt er ikke blitt innfridd, og både Tyskland og Frankrike har sådd tvil om at medlemslandene ville klare å komme til enighet under forhandlingene i helgen.

La frem nytt forslag i går kveld

– Vi har gjort noen fremskritt, men jeg tviler på at vi oppnår enighet, sa Tysklands statsminister Angela Merkel etter at forhandlingene ble avsluttet sent i går kveld.

Da hadde EU-president Herman van Rompuy lagt frem et nytt budsjettforslag, som delegasjonene skulle studere før pengekrangelen ble gjenopptatt i formiddag.

Nå har heller ikke forhandlingene om det budsjettforslaget ført frem.

Steile fronter

Det var steile fronter før EU-lederne samlet seg til toppmøte om budsjettet, og et sammenbrudd var ikke uventet.

I forkant av forhandlingene har Van Rompuy og president i EU-kommisjonen José Manuel Barroso møtt hver enkelt av de 27 EU-lederne for å kartlegge hvor hver enkelts smertegrense ligger.

Frankrikes president Francois Hollande

Frankrikes president François Hollande forlater her den franske delegasjonens møterom i Brussel.

Foto: Reuters

Frankrikes president François Hollande har motsatt seg kutt i landbruksoverføringene, som er EUs største utgiftspost.

Storbritannias statsminister David Cameron inntok en rigid holdning før toppmøtet og forlangte kutt i utgiftene, samtidig som han krevde at Storbritannia beholder rabatten i EU-kontingenten som landet har hatt siden tidlig på 1980-tallet.

Krevde rabatt

Camerons manglende kompromissvilje er blitt kritisert i Brussel. Cameron har imidlertid ikke råd til å komme hjem uten et slanket budsjett.

– Vi må kutte ytterligere. Når vi må spare hjemme, må vi også spare i EU, var budskapet fra britenes statsminister før EU-lederne satte seg til forhandlingsbordet i dag.

Men det var flere ledere som ikke hadde råd til å gi seg i Brussel. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt hadde satt alt inn på å få en dansk rabatt fra EU-kontingenten på 1 milliard euro og lovet veto om dette ikke ble innfridd.

Det nye budsjettforslaget som ble lagt fram torsdag kveld, inneholdt ingen dansk rabatt.

I januar blir det trolig innkalt til et nytt EU-toppmøte om langtidsbudsjettet fra 2014 til 2020.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt

Danmarks Helle Thorning-Schmidt lovet veto hvis ikke danskene fikk rabatt fra EU-kontigenten.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt