Macron tror på snarlig seier over IS

Frankrikes president sier Den islamske stat står overfor et totalt nederlag i Syria og Irak, men advarer mot å tro at kampen mot jihadistene er over.

Emmanuel Macron

SIKKER PÅ SEIER: Frankrikes president Emmanuel Macron gikk langt i å erklære seier over IS da han besøkte franske marinestyrker i Abu Dhabi torsdag.

Foto: Ludovic Marin / AFP

Onsdag kveld rykket syriske styrker inn i Albu Kamal, den siste IS-kontrollerte byen i Syria.

Forrige uke tok den syriske hæren, med rurssisk flystøtte, tilbake kontrollen over Deir al-Zor, den siste store byen under IS' kontroll.

Tror på «fullstendig militær seier»

Frankrike har siden 2014 bidratt med luftstøtte til de syriske opprørerne og de irakiske regjeringsstyrkene som kjemper mot IS.

I oktober tok USA-støttede opprørere, støttet av amerikanske kampfly, tilbake kontrollen over IS' «hovedstad», den syriske byen Raqqa.

– Vi har vunnet i Raqqa og i de kommende ukene og månedene er jeg sikker på at vi vil oppnå en fullstendig militær seier i Irak og Syria, sa Frankrikes president Emmanuel Macron da han besøkte franske marinestyrker i Abu Dhabi torsdag.Samtidig har irakiske styrker rykket stadig nærmere den syriske grensen, og gjenerobret forrige uke byen al-Qaim.

Sier kampen ikke er over

Forrige måned tok amerikanskstøttede opprørere kontroll over Syrias største oljefelt, som ligger i provinsen Deir al-Zor.

Macron advarer likevel mot å tro at kampen mot islamsk ekstremisme er over med IS' forestående nederlag.

– Dette vil ikke være slutten på stridighetene. Langsiktig stabilisering og kamp mot terrorgrupper vil være uunnværlige tillegg til den inkluderende og pluralistiske politiske løsningen vi ønsker å se vokse frem i regionen.

Laster kart, vennligst vent...

USA-støttede opprørere, russiskstøttede regjeringsstyrker og Iraks hær har alle gjort store militære fremskritt i kampen mot IS den siste måneden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt