NRK Meny
Normal

Lysene slukkes i verdens mest oljerike land

Venezuela har verdens største påviste oljereserver, men innbyggerne opplever stadige strømbrudd. Nå er landets største vannreservoar i ferd med tømmes og regjeringen vurderer krisetiltak.

Brennende bil i Venezuela

Krisen i Venezuela har ført til en rekke voldelige demonstrasjoner mot regjeringen. I forrige uke ble to politimenn drept under opptøyer i San Cristobal der også biler ble stukket i brann (bildet).

Foto: George CASTELLANOS / AFP

Venezuelanerne forbereder seg nå på ytterligere innstramninger etter at den enorme Guri-demningen er i ferd med å gå tom for vann.

Guri-demningen i Venezuela

Guri-demningen i Venezuela er verdens 11. største menneskeskapte innsjø.

Innsjøen bak demningen er over ti ganger så stor som Mjøsa og står for rundt en tredel av landets elektrisitetsforsyning.

Nå har langvarig tørke kombinert med effekter av El Nino ført til rekordlav vannstand og hver dag synker vannstanden med 15 centimeter, skriver El Impulso.

Vannstanden er nå på 244 meter og når den går under 240 meter vil ikke lenger turbinene i kraftverket få vann.

– Det er ikke tvil om at vi må ta noen grep når vannstanden når 240 meter. De vil bli offentliggjort av myndighetene på et passende tidspunkt, sier sjefen for det statlige energiselskapet, Miguel Angel Romero, til Reuters.

Det kan føre til at store deler av Venezuela, inkludert hovedstaden Caracas, blir mørklagt deler av døgnet fra slutten av april, skriver Bloomberg.

Forlenget påsken for å spare strøm

Venezuelas president Nicolas Maduro

Venezuelas president Nicolás Maduro må stadig oftere sende folk hjem fra jobb fordi det ikke er strøm i bygningene.

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Innbyggerne i Venezuela er for lengst vant til problemer med strømforsyningen.

Med jevne mellomrom blir statlige arbeidere sendt hjem fra arbeidet av president Nicolás Maduro og regjeringen for å spare strøm.

Et av tiltakene president Maduro har tydd til er å gi industri og forretninger beskjed om å holde stengt for å spare strøm, skriver Foreign Affairs.

10. februar i år fikk over 100 kjøpesentre beskjed om å stenge fire timer hver dag for å spare strøm.

I påsken kom en ny runde med spareforslag. Da ble hele påskeuken erklært som offentlige fridager, til tross for at vanligvis er bare skjærtorsdag og langfredag fridager.

Tomme gater i Caracas

Tomme gater i Caracas tirsdag i påskeuken etter at presidenten hadde gjort hele påskeuken til offentlige fridager for å spare strøm.

Foto: JUAN BARRETO / AFP

Verdens største oljereserver

Strømkrisen er bare det siste utslaget av den økonomiske krisen som har rammet Venezuela de siste årene.

Fra før har innbyggerne opplevd mangler på mat, medisiner og drikkevann.

Krisen skjer til tross for at Venezuela er det landet i verden mest de største kjente oljereservene, større enn Saudi-Arabias.

Stjeler vann

Tørken har også ført til vannmangel i store deler av landet, skriver Wall Street Journal.

Mange steder har folk mistet vann i rørene sine. På ferieøya Isla Margarita har regjeringen gitt beskjed om at det bare blir levert vann fra fastlandet hver tredje uke.

Andre steder er vann blitt stjålet fra svømmebasseng, offentlige bygninger og tankbiler med vann.

Vanligvis er mai, juni og juli de våteste månedene i Venezuela. Om årets El Nino stopper regnet, vil Venezuela stå overfor noen mørke måneder.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt