NRK Meny
Normal

Lukter døden i Ecuador

Den norske misjonæren Odd Magnus Venås fra Normisjon har de siste dagene både sett og luktet konsekvensene av jordskjelvet som rammet Ecuador sist helg.

Mann med munnbind på ruiner i Ecuador etter jordskjelv

LUKTEN AV DE DØDE BRER OM SEG: Mange mennesker omkom da bygninger raste sammen under det voldsomme jordskjelvet i Ecuador på lørdag. Likstanken i de hardest rammede områdene er blitt uutholdelig

Foto: Odd Magnus Venås, Normisjon

Lørdagens skjelv er det verste i Latin-Amerika siden 2010 da lutfattige Haiti ble rammet av et jordskjelv som kostet mellom nærmere 250.000 mennesker livet. Til nå er 587 personer bekreftet omkommet og over 7000 skadd etter jordskjelvet som rammet Ecuador på lørdag.

Lukten av død

– I noen av de verst rammede områdene jeg har vært i de siste dagene kan man

Odd Magnus Venås

ALLE MÅ HJELPE TIL: Da jordskjelvet rammet Ecuador måtte misjonær Odd Magnus Venås ut å hjelpe. Bildet av han er tatt av en gutt på 4 år som mistet moren sin i jordskjelvet. Gutten lyste opp da han fikk låne Venås sitt kamera

Foto: Odd Magnus Venås, Normisjon

lukte de døde mennesker selv om områdene nå strøs med kalk for å dempe stanken. Det forteller Odd Magnus Venås til NRK.

Til daglig er han misjonær og utsendt fra Normisjonen i Ecuador. I dette landet hvor han tilbrakte mange år av sin barndom som sønn av misjonærforeldre er han i dag bosatt med sin kone Kathy. Hun er fra Ecuador og sammen har de to barn på 2 1/2 år og 8 måneder.

– Det var lørdag kveld og vi hadde samling for barna som er mellom 10-14 år da vi merket det begynte å riste i bakken. Det er ikke uvanlig med jordskjelv her i Ecuador, og siden vi var i kirken som er solid bygget fortsatte vi med samlingen forteller Venås.

Det var først da foreldre kom for å sjekke hvordan det gikk med barna sine Venås skjønte det var mer alvorlig denne gangen. Det skulle vise seg at skjelvet hadde en styrke på 7,8 og rammet kysten av landet verst.

Sterke inntrykk

Venås og familien bor i Ecuadors største by Guayaquil. Familien som var hjemme da jordskjelvet startet hadde løpt ut på gaten da huset begynte å riste og ting falt ned fra hyllene.

Store ødeleggelser i Ecuador etter jordskjelv

STORE ØDELEGGELSER: De mangler en vegg i huset, men de lever. Et syn som møtte Odd Magnus Venås mange steder da han denne uken dro rundt for å hjelpe etter jordskjelvet i Ecuador. Her fra Bahía de caraquez

Foto: Odd Magnus Venås, Normisjon

I den fattige delen av byen der Venås bor har de fleste hus kun en etasje og bygningene ble derfor ikke så skadet. Det ble raskt klart for Venås og menigheten at alle hadde ikke vært så heldige. Dødstallene steg raskt.

– Det var lite informasjon fra myndighetene i starten. Sammen med flere evangeliske organisasjoner delte vi oss opp i grupper og fylte opp bilene med alt vi kunne av proviant. Vi har nå delt ut maten sammen med hjelpeorganisasjoner som kan dette og ikke minst fått kartlagt litt hva som vil behovene fremover, sier Venås til NRK

– Det var sterke inntrykk. En far med sine tre barn som hadde mistet sin mor i jordskjelvet, som trengte psykisk help. Hele avlinger er ødelagt. Folk står langs veiene å ber om vann, men det trengs elektrisitet for å pumpe det opp.

Overlevende i telt etter jordskjelv i Ecuador

SURFEBYEN CANO HARDT RAMMET: De overlevende bor under presenninger i utkanten av byen

Foto: Odd Magnus Venås, Normisjon

Stort behov for hjelp videre

Nå planlegger Venås og menighetene hva de kan bidra med videre. Både psykologisk hjelp og jobbkurs vil trengs i lang til fremover tror Venås.

Redningsarbeidet og gjenoppbygningen vil ta tid, og myndighetene har beregnet at skjelvet har gjort skader for mellom 16 og 24 milliarder kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt