NRK Meny
Normal

Lukasjenko vant med fire av fem stemmer i Hviterussland

President Aleksandr Lukasjenko har vunnet valget i Hviterussland med 83 prosent av stemmene, ifølge sjefen for landets valgkommisjon.

BELARUS-ELECTION/ Belarus' President Lukashenko, reacts after he casted his ballot during a presidential election at a polling station in Minsk

Aleksandr Lukasjenko er klar for sin femte periode som president i Hviterussland.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Det er i tråd med valgdagsmålingene som søndag ga presidenten – ofte omtalt som Europas siste diktator – over 80 prosents oppslutning.

Presidenten har sittet med makten siden 1994, og nå er alt klart for at Lukasjenko, som er utdannet agronom og lærer, kan ta fatt på sin femte periode som landets øverste leder.

Tatjana Korotkevitsj var den av utfordrerne som kom nærmest; hun fikk 4,42 prosent av stemmene. Valgdeltakelsen skal ha vært 86,75 prosent.

Vestlige sanksjoner kan bli opphevet

Mange i Hviterussland oppfatter presidenten i dag som en garantist for økonomisk stabilitet og uavhengighet på et tidspunkt da økonomiske kriser herjer ellers i verden og nabolandet Ukraina ligger i dyp konflikt med Russland.

Mens det var omfattende protester i forbindelse med valget for fem år siden, har valget i helgen gått rolig for seg. Det kan åpne for at vestlige sanksjoner blir opphevet.

Sanksjonene har kommet som følge av presidentens autoritære lederstil og undertrykking av fri presse, politisk opposisjon og menneskerettighetene. Både opposisjonen og utenlandske observatører har flere ganger anklaget regimet for valgfusk.

Lukasjenko tok avstand fra Russlands annektering av Krim og inntok en meklerrolle mellom Russland og Ukraina. Det, sammen med løslatelsen av seks fengslede opposisjonsleder, har ført til at kritikken mot ham har blitt dempet.

Fjernet begresning i antall perioder

Parallelt med parlamentsvalget i 2004 ble det gjennomført en folkeavstemning om å fjerne begrensningen på to embetsperioder for presidenten.

Etter at dette forslaget ble vedtatt, ble det åpnet for at Lukasjenko kunne stille til valg for en tredje presidentperiode i 2006.

Da ble Lukasjenko gjenvalgt med 83 % av stemmene. Lukasjenko ble i 2010 gjenvalgt for en fjerde periode og fikk da ifølge den sentrale valgkomiteen 80 % av stemmene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt