Hopp til innhold

Lover gransking etter drapet på Michael Brown

USAs justisminister besøkte onsdag Ferguson og lovte en grundig gransking av drapet på Michael Brown i forrige uke. Det er ikke nok for de sinte demonstrantene NRK møter onsdag.

USA-MISSOURI/SHOOTING Attorney General Eric Holder talks with Capt. Ron Johnson of the Missouri State Highway Patrol at Drake's Place Restaurant in Florrissant

USAs justisminister Eric Holder snakker med sjefen for utrykningspolitiet i Missouri, Ron Johnson, som styrer politiets håndtering av protestene i Ferguson etter drapet på en svart tenåring.

Foto: POOL / Reuters

Dwayne (20) i Ferguson

HOLDER IKKE MED HOLDER: Dwayne (20) sier det ikke holder med besøk fra justisminister Eric Holder.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

USAs justisminister Eric Holder sa at den føderale granskingen av episoden tar sikte på om politimannen som skjøt, krenket Browns borgerrettigheter.

Holder lovte gransking av skyteepisoden da han besøkte Ferguson onsdag.

Demonstranter som NRK snakket med onsdag morgen norsk tid, sier imidlertid det ikke holder med besøk og lovnader fra Holder.

– Det hjelper ikke. Han som skjøt er fortsatt ikke arrestert, ser Rachel som er sammen med kameraten Dwayne som har en stor røykdykkermaske på hodet.

– Jeg skal fortsette å demonstrere. Ingenting forandrer seg her, sier han til NRK.

Flere hundretalls mennesker fortsatte demonstrasjonene på fredelig vis langs Florissant avenue i dag, og det var få sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Vil ikke være «bad guy»

US-NATIONAL-GUARD-CALLED-IN-AS-UNREST-CONTINUES-IN-FERGUSON

Politiet i Ferguson har jobbet på spreng den siste uken på grunn av demonstrasjonene som har pågått i nesten to uker.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Politibetjenten Mike, som ikke ønsker å la seg avbilde, sier til NRK at han ikke ønsker å bli sett på som en slem fyr. Han sier at han må forsvare seg når han føler seg truet.

– Jeg vil ikke være en «bad guy», men dersom en fyr på 120 kilo truer meg, så skyter jeg. Jeg har nemlig tenkt å dra hjem til familien etter jobb og risikerer ikke livet, forteller Mike.

Han er hvit som de fleste politifolkene i Ferguson, og han har vært i tjeneste i mer enn 10 år. Den siste uken har han jobbet 12 timer lange skift, fra seks om morgenen til seks om kvelden.

– Når jeg er ferdig her, drar jeg videre til den andre jobben min. Jeg tjener så dårlig på å være politimann at jeg er avhengig av en tilleggsjobb som sikkerhetsvakt i en butikk, forteller han.

Han stiller seg kritisk til pressen som han mener kun har belyst saken fra en side. Nå håper han det vil bli roligere slik at journalistene forsvinner og livet går tilbake til det normale. Om han synes synd på Darren Wilson.

– Han var alene ute da Michael Brown ble skutt. Du vet aldri hva de gutta kan finne på, forklarer han

Mange pågrepet

Police Shooting Missouri

18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en politimann den 9. august.

Foto: Anonymous / Ap

Holder kom til St Louis onsdag morgen, bare timer etter at flere titall demonstranter igjen ble pågrepet av politiet på grunn av voldelige protester.

De fleste av demonstrasjonene i Ferguson siden drapet har vært fredelige, men særlig sent på kvelden har noen av dem utartet til plyndring og sammenstøt med politiet.

Selv om både det lokale politiet, FBI og justisdepartementet etterforsker drapet, er det fortsatt uklart hva som egentlig skjedde.

Men borgerrettsaktivister og demonstranter klager over at drapet på Brown var kulminasjonen av politiets dårlige forhold til svarte i den fattige forstaden Ferguson, der folkeflertallet er svart, men 94 prosent av politibetjentene er hvite.

Fordi han selv er svart, ble sjefen for utrykningspolitiet i delstaten Missouri, Ron Johnson, hentet inn for å håndtere demonstrasjonene i Ferguson.

Nye protester

Noen timer før solnedgang onsdag ettermiddag begynte igjen noen få titall demonstranter å marsjere fredelig langs en hovedgjennomfartsåre som har vært åsted for protester hver natt i over en uke, blant annet forbi en utbrent bensinstasjon.

De ropte taktfast «Hendene i været, ikke skyt», som er blitt selve slagordet for demonstrasjonene i Ferguson fordi Brown ifølge vitner ble skutt og drept mens han hevet hendene i været for å overgi seg.

Men regntunge skyer over Ferguson, sammen med lyn og torden lenger borte, kunne innebære at demonstrasjonene onsdag kveld og natt til torsdag ville få mindre oppslutning eller ikke bli noe av i det hele tatt.

Saken fortsetter under.

Lover grundig etterforskning av politidrap på svart tenåring i Ferguson.

NRKs korrespondent i USA sier det har vært rolige demonstrasjoner i Ferguson i går kveld, onsdag morgen norsk tid.

Protester mot gransker

En som etter hvert er blitt mål for demonstrantenes vrede, er statsadvokat Bob McCulloch, som er ansvarlig for den lokale etterforskningen.

McCullochs far var en politimann som ble drept av en svart ungdom, og mange sier at dette ligger bak at han ofte har hatt en svært kritisk holdning til svarte som har vært i konflikt med politiet.

Utenfor McCullochs kontor krever flere titall demonstranter at han tas av saken, at det oppnevnes en egen statsadvokat, at storjuryen som tar ut tiltale hastebehandler saken, og at politimannen Darren Wilson, som skjøt Brown, blir arrestert.

– Det er ingen tillit til Bob McCulloch. Vi søker rettferdighet, og vi tror ikke han er rettferdig, sier pastor Clinton Stancil.

Holder sa under besøket at han har satt noen av de mest erfarne granskerne på saken, men han gjorde det også klart at voldelige demonstrasjoner og plyndring må ta slutt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoene fungerer som russisk propaganda på Tiktok.

Bruker TikTok for å verve soldater

Henrettelser. Grov vold. Oppfordring om å drepe ukrainere. En milliard mennesker har sett Wagner-gruppas brutale videoer på TikTok.