Hopp til innhold

Nye arrestasjoner i Ferguson

FERGUSON (NRK): Etter en rolig natt med rosetog og fredelige demonstrasjoner har igjen politiet skutt med tåregass og begynt å arrestere demonstranter i Ferguson.

Demonstranter arrestert i Ferguson

Like over midnatt lokal tid startet bråket og flere ble arrestert på en parkeringsplass like ved der demonstrantene tidligere på kvelden hadde markert sin misnøye med politiet.

Foto: Curtis Compton / Ap

I dag kommer USAs justisminister Eric Holder til forstaden utenfor St. Louis og det er ventet at hans besøk vil bidra til at de mange sinte og frustrerte demonstrantene ville roe seg.

Og det så lenge slik ut.

Skjøt med tåregass

Demonstrasjonene hadde en helt annet karakter i natt. Det var langt færre demonstranter enn i går, og mange hadde med seg roser og gikk rolig og fredelig opp og ned West Florissant Avenue i mange timer.

Store politistyrker, væpnet til tennene, pekte med geværer på demonstrantene som ikke gjorde som de fikk beskjed om.

Så litt over midnatt lokal tid blusset det opp på ny. Noen demonstranter kastet en flaske på politiet og stemningen ble raskt forandret.

Folkemengden ble spredd og mange løp og gjemte seg på en parkeringsplass i nærheten. Der ble flere arrestert og politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene.

Totalt skal 47 mennesker ha blitt arrestert i natt.

Startet rolig

Khalil (21) demonstrerer i Ferguson

Khalil (21) er en av de mange som er veldig provosert over politiet i Ferguson.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Før det hadde demonstrasjonen forløpt rolig og mange hadde tatt med seg roser for å hedre den 18 år gamle Michael Brown som ble skutt og drept av politiet for ti dager siden.

Rundt klokka ni kommer en ung mann løpende bort til NRK. Han er sammen med en gruppe unge menn med store gassmasker. Selv har han ikke maske, men han skjønner godt at vennene har det.

– Måten politiet har opptrådt på er utrolig provoserende. Vi kommer å demonstrere helt til rettferdigheten seirer, sier 21 år gamle Khalil til NRK.

Og rettferdigheten kan bare seire på én måte for demonstrantene: Darren Wilson, politimannen som skjøt og drepte Michael Brown for halvannen uke siden må bli arrestert og stilles for retten. Nå har han bare fått lønnet permisjon fra stillingen sin.

Senere i dag er det en høring i saken mot Wilson og justisminister Holder har kommet fra Washington for å følge saken og roe ned gemyttene.

Tove Bjørgaas om situasjonen i Ferguson

VIDEO: NRK er i Ferguson

I går kveld var også mange barn til stede for å demonstrere.

Janisha Wilson har tatt med seg datteren Brianna (6) og Sønnen Brian (4).

– Jeg ville at de skulle få se hva som skjer her nede, men vi går hjem før det blir for urolig, sier hun.

Hun har også en sønn på 15.

– Han er 185 høy, nesten like høy som Michael Brown var. Jeg tenker ofte at det like gjerne kunne ha skjedd med ham, sier hun til NRK.

Demonstrasjonene i Ferguson går fredeligere for seg onsdag.

VIDEO: Det var lenge fredelige demonstrasjoner i Ferguson.

To drept

Det var knyttet stor spenning til natten etter at en 23 år gammel afroamerikansk mann ble skutt etter at han forsøkte å rane en butikk i St. Louis, seks kilometer unna Ferguson. Mannen kom i håndgemeng med eieren av butikken, som tilkalte politiet.

To polititjenestemenn kom til stedet, men raneren nektet å legge ned kniven han fektet med, og ropte til politiet at de skulle skyte ham. Han var i ferd med å angripe dem da han ble skutt, ifølge politiet.

Selv om episoden trolig ikke hadde noe med drapet på Michael Brown og protestene å gjøre, er det frykt for at den kan bidra til å øke raseriet mot det mange oppfatter som et mønster av politiets overdrevne maktbruk mot minoritetene.

Mange hadde roser i dagens demonstrasjonstog i Ferguson

Mange hadde roser i dagens demonstrasjonstog i Ferguson.

Foto: Tove Bjørgass / NRK

Demonstrantene i Ferguson krever stadig mer høylytt at politimannen som skjøt Brown, Darren Wilson, blir siktet og pågrepet. Wilson er suspendert med lønn og har gått i dekning.

Men det har også kommet støtte til Wilson på Facebook og i en mindre demonstrasjon i sentrum av St. Louis.

Både St. Louis-politiet, FBI og USAs justisdepartement gransker drapet, men det er fortsatt uklart akkurat hva som skjedde.

For ifølge politiet prøvde Brown å gripe fatt i Wilsons våpen gjennom bilvinduet, mens en venn av Brown sier at Wilson tok tak i ham gjennom vinduet og at Brown senere trakk seg unna med hendene i været.

En uavhengig obduksjon som er bestilt av familien til Brown, viser at han ble skutt seks ganger, to av dem i hodet.

Drapet har avdekket den spente stemningen mellom det svarte flertallet i Ferguson og den hvite politistyrken, og vakt til live en nasjonal debatt om rasemessig ulikhet i det amerikanske justissystemet.

SISTE NYTT

Siste nytt