Hopp til innhold

Frykt for plyndring i Ferguson etter dager med opptøyer

ST. LOUIS (NRK): I bydelen Ferguson har butikker spikret igjen vinduene i frykt for plyndring fra demonstrantene som viser sin avsky for drapet på 18 år gamle Michael Brown.

Stengte vinduer i Ferguson

Flere butikker har spikret igjen vinduene i frykt for plyndring. På platene foran vinduene er det skrevet støtteerklæringer til demonstrantene.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Hands up, dont shoot!

Et lite tog med demonstranter roper slagord mens de marsjerer gjennom gatene i Ferguson, en bydel ti kilometer utenfor sentrum av storbyen St. Louis. På T-skjortene står det skrevet «Stopp drapene».

– Synes politiet overreagerer

Rett ved demonstrantene står en gruppe politimenn og følger nøye med demonstrantene sine bevegelser. Sirenene uler med jevne mellomrom. Litt bortenfor der NRK står blir en mann lagt i bakken, uvisst av hvilken grunn.

– Jeg synes politiet overreagerer overfor folk som bare vil demonstrere fredelig. Spenningen er stor her, men, som amerikaner, føler jeg at jeg må være til stede her, sier en ung kvinne med navn Marie til NRK.

Marie Ferguson

Marie føler hun må være til stede i Ferguson og støtte demonstrantene.

Nå er det dag i USA, men om noen timer faller mørket på. På grunn av voldsomme opptøyer har det vært portforbud de to siste kveldene i Ferguson. Men i kveld vil ikke portforbudet tre i kraft, ifølge guvernør i Missouri, Jay Nixon. De lokale myndighetene ønsker ikke å provosere unødig.

Hele amerikanske pressen til stede

For sinnene står i kok blant mange i St. Louis. Drapet på den 18 år gamle afroamerikaneren Michael Brown har satt i gang en rasediskusjon i USA, og ungdommer i lokalområdet har brukt drapet som et eksempel for å fremme sine meninger om det de mener er urettferdig.

Med hele den amerikanske pressen til stede i nabolaget er sjansene gode for å bli hørt.

Tove Bjørgaas standup fra demonstrasjonene i Ferguson, USA.

NRK er i bydelen der 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept. Demonstrantene er godt synlig i gatene.

St. Louis, og spesielt bydelen Ferguson, har den siste uken opplevd voldsomme protester og opptøyer. I dag kom nyheten om at nasjonalgarden i delstaten blir satt for å gjenopprette roen i bydelen.

En bydel som ligner på mange andre bydeler i USA, med et vaskeri, noen lavprisbutikker og en McDonalds, men i dag er det meste stengt, for det er demonstrantene som hersker i Ferguson nå.

SISTE NYTT

Siste nytt