Hopp til innhold

Politiet: To skutt under Ferguson-demonstrasjoner

ST. LOUIS/OSLO (NRK): Til tross for at soldater fra Missouris nasjonalgarde var på plass i natt, utartet demonstrasjonene slik de har gjort de siste dagene. Pøbler blant demonstrantene skjøt, og to personer ble truffet.

Demonstrasjoner Ferguson

Rundt to hundre demonstranter tok til gatene tidlig tirsdag morgen norsk tid.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Ingen av de to skal være alvorlig skadd. En ble truffet i hånda. Men volden økte altså på også i natt. Dette er den niende dagen med uro i forstaden i St. Louis.

På en pressekonferanse tirsdag formiddag norsk tid bekreftet avdelingssjef Ron Johnson i politiet at to personer ble skutt under demonstrasjonene i natt. Han kunne ikke si noe mer om tilstanden til de to.

– Fredelige protester ble også i natt ødelagt av noen få kriminelle som benytter anledningen til å utøve vold. Jeg vil understreke at det kun er et par individer som står for volden, det store flertallet demonstrerer på fredelig vis, sa Johnson under pressekonferansen.

Pansrede kjøretøy, politi og soldater

Demonstrasjonene i Ferguson fortsetter tirsdag morgen.

Nasjonalgarden ankom med pansrede kjøretøy og tungt bevæpnet politi i hopetall bisto i operasjonen. Soldater og politi, flere utstyrt med gassmasker, stengte av en vei og gjorde alt de kunne for å holde folk på avstand.

Rundt to hundre demonstranter hadde samlet seg til protest rundt klokken fem tirsdag morgen norsk tid. Demonstrasjonene startet fredelig, men eskalerte brått da noen av demonstrantene begynte å kaste tomflasker og stein mot politiet.

Tusener av ungdommer og andre engasjerte har tatt til gatene etter at 18 år gamle Michael Brown ble skutt av en politimann den 9. august. Opptøyene førte til at guvernør Jay Nixon erklærte unntakstilstand lørdag, og innførte portforbud.

Tåregass rammet barn

Politiet om skyting i Ferguson

Demonstrasjonene finner sted i hovedgata som går gjennom Ferguson.
Hver kveld samler demonstrantene seg utenfor McDonalds, like ved der Michael Brown ble drept sist lørdag.

Ungdommer som sto langs fortauskanten med plakatene sine ble møtt med en vegg av politifolk som kastet tåregass. Politimennene var utstyrt med hjelmer, skjold, lange batonger og gassmasker. Soldater i lysebrune uniformer kjørte mot demonstrantene med pansrede kjøretøy og maskingevær.

Flere forteller om arrestasjoner og røff behandling av politiet. Det er denne behandlingen de vil ha slutt på.
De vil også at politimannen som skjøt Michael Brown seks ganger skal bli straffet for det han gjorde.

Amnesty observerer

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International er på plass for å overvåke demonstrasjonen, og forsikre om at det ikke blir begått brudd på menneskerettighetene.

Amnesty Jasmine Heiss

Observatør Jasmine Heiss i Amnesty International er på plass for å forsikre om at brudd på menneskerettighetene ikke begås.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Jeg er her for å forsikre om at menneskerettighetene ikke blir brutt under demonstrasjonene her i Ferguson, akkurat som vi ville gjort hvis disse protestene skjedde noe annet sted i verden, sier observatør Jasmine Heiss i Amnesty til NRK.

Hun og elleve andre ble sendt fra organisasjonen torsdag for å overvåke demonstrasjonen og bistå lokalsamfunnet.

– Hver gang vi ser fredelige demonstranter møtes med utstrakt voldsbruk blir vi bekymret. Vi har en lang historie med å følge med på rettighetsavvik i rettssystemet, gjennom blant annet raseprofilering og politivold. Situasjonen i Ferguson passer godt inn i mønsteret vi kjenner fra før både fra USA og resten av verden.

– Ingen stoler på svarte

Demonstranter

Joy Holbrooke og Marianne Jackson er lei diskriminering. De deltok i demonstrasjonene i Ferguson onsdag kveld amerikansk tid.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Blant demonstrantene står to meget engasjerte kvinner, Joy Holbrooke og Marianne Jackson. De er tydelig sinte for det som skjedde med Michael Brown. men er ikke særlig overrasket over politiets voldsbruk mot afroamerikanere.

– Dette er ikke første gang, dette har pågått i førti år. Politiet blir aldri stilt til ansvar for dine voldshandlinger, de kan bare plage hvem de måtte ønske uten at det får noen konsekvenser, sier Marianne Jackson til NRK.

Marianne Jackson vokste selv opp i en annen bydel i St. Louis hvor majoriteten er hvite amerikanisere. Hun forteller at hun ble uglesett store deler av barndommen.

– Jeg kunne stå i oppkjørselen hjemme og folk spurte meg om jeg hadde gått meg bort, dette var i 1981! Så ille er det. Ingen stoler på svarte, alle mistenkeliggjør oss, sier Joy Holbrooke.

Politiet kritiserer media i Ferguson

SISTE NYTT

Siste nytt