Hopp til innhold

Raseskillet splitter USAs syn på Michael Browns død

FERGUSON/OSLO (NRK): Hvite og svarte har stikk motsatt syn på skytingen av Michael Brown som har ført til opptøyer i en uke i Missouri.

Demonstrant i Ferguson

En svart demonstrant i Ferguson gjordet det natt til tirsdag klart at det er langt frem til forsoning med teksten «Gud tilgir, vi gjør det ikke».

Foto: Michael B. Thomas / AFP

En drøy uke etter at en politimann skjøt den svarte 18-åringen i Michael Brown i St. Louis-forstaden Missouri er USA splittet, viser en meningsmåling fra Pew Research.

Meningsmålerne har satt frem tre påstander og spurt om folk er enige.

Svarene viser et USA som er skarpt splittet mellom svarte og hvite. Jevnt over er svarte over dobbelt så tilbøyelige til å være kritiske overfor politiet som hvite:

  • Skytingen av den ubevæpnede tenåringen Michael Brown av en hvit politimann «reiser viktige problemer rundt hudfarge». 80 prosent svarte er enige – 37 prosent hvite er enige.
  • Politiets respons på etter skytingingen har gått for langt. 65 prosent svarte er enige – 33 prosent hvite er enige.
  • Har ingen eller liten tillit til etterforskningen av skytingen. 76 prosent svarte er enige – 33 prosent hvite er enige.

Les også: Brown skal ha blitt skutt seks ganger

Les også: Knallhard kritikk av USA-politiet

Stoler ikke på myndighetene

Matthew Williams (t.v.)og Dan Chrinka

Matthew Williams (t.v.) vil stille til valg til kommunestyre mens Dan Chrinka sier at Ferguson er et godt sted å bo.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Matthew Williams bor i Ferguson og kan symbolisere mangelen på tillit til politiet og myndighetene som svarte i USA føler.

– Jeg har ingen tillit til at de lokale myndighetene i Ferguson har mulighet til å skape ro i lokalsamfunnet, sier han til NRK.

Selv har han ikke deltatt i demonstrasjonene etter drapet på Michael Brown fordi han «har små barn og det er for farlig».

Nå stiller han til valg til kommunestyret neste år, med håp om å gjøre noe med raseskillet i byen.

Mens Matthew Williams er godt voksen og reagerer med å melde seg til politikken er 21 år gamle Dante og kjæresten hans langt sintere når NRK møter den i Ferguson.

– Jeg skal være her og demonstrere helt til vi får rettferdighet. Vi finner oss ikke i å bli behandlet slik av politiet lenger, sier Dante til NRK.

Rett før NRK snakker med Dante i Ferguson er det blitt kjent at politiet i St. Louis har skutt og drept en annen svart mann.

Ifølge det politiet i St. Louis skriver på Twitter truet mannen politiet med kniv da han ble drept.

Laster Twitter-innhold

– Nå ser du det igjen. Jeg har akkurat fått høre at de har drept en annen svart mann inne i St. Louis sier Dante.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dante og kjæresten

Dante og kjæresten viser NRK hvordan Michael Brown holdt hendene da han ble skutt.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

53 politimenn – 50 hvite

Demonstrant i Missouri

En demonstrant i Ferguson med klar beskjed til politiet.

Foto: Michael B. Thomas / AFP

Tallene viser klart hvor sterkt raseskille i Ferguson er, og hvem som har makten i denne forstaden til St. Louis.

Mens innbyggerne i Ferguson i 1970 var 99 prosent hvite, er det i dag 67 prosent svarte som bor i byen. 29 prosent av befolkningen er i dag hvite, skriver USA Today.

Politistyrken i byen har imidlertid ikke hengt med i utviklingen. Av Fergusons 53 politimenn er 50 hvite – bare tre er svarte.

De svarte innbyggerne blir oftere stoppet av politiet, statistikk fra 2013 viser at 86 prosent av sjåførene som blir stoppet av politiet er svarte.

Tall fra FBI viser at 85 prosent av dem som blir arrestert i byen er svarte, selv om de svarte ikke utgjør mer enn 69 prosent av befolkningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Svart mann og politi

Et sjeldent bilde av forbrødring i Ferguson: Svarte John West gir en politimann en rose. tirsdag.

Foto: Mark Kauzlarich / Reuters

Flyttet da annen bydel ble for «svart»

– Det er en tragedie at denne gutten ble skutt, det var en helt unødvendig reaksjon fra politiet, sier Dan Chrinka til NRK.

Chrinka, som er hvit, forteller at han flyttet til Ferguson for ti år siden. Før det bodde han i en annen forstad til St. Louis, South St. Louis, men flyttet derfra fordi bydelen fikk for høy andel svarte.

– Det er veldig trist det som skjer her, Ferguson er egentlig et hyggelig sted, sier Chrinka.

Andre hvite i Ferguson støtter politimannen som skjøt 18-åringen. Det er opprettet et støttefond for politimannen, og allerede er det kommet inn 20.000 dollar - vel 120.000 norske kroner.

To skutt og drept av politiet i uken

Tall fra FBI viser at det som skjedde med Michael Brown langt fra er unikt, skriver USA Today.

I en sjuårsperiode frem til 2012 var det nesten to tilfeller i uken av at en hvit politimann tok livet av en svart person. Det går frem av statistikk over «justifiable homicides» - «forsvarlige drap» – viser tall fra FBI.

Tilfellene handler i stor grad om personer der politiet skyter etter selv å ha blitt truet.

Michael Brown ble skutt og drept av politiet fordi han var svart. Hvis han hadde vært hvit, uansett hvor fattig han var, ville han nesten sikkert ikke blitt drept.

David Zirin / The Nation

I gjennomsnitt var det 96 slike saker hvert år av de 400 politidrapene som hvert år ble rapportert inn til FBI.

Tallene til FBI er svært mangelfulle, ettersom bare 750 av totalt 17.000 politistyrker i USA sender inn rapporter til det føderale politiet.

Kommentatoren David Zirin i nyhetsmagasinet The Nation er da overhodet ikke i tvil når han skriver om hva som førte til at Michael Brown ble skutt og drept.

Michael Brown ble skutt og drept av politiet fordi han var svart. Hvis han hadde vært hvit, uansett hvor fattig han var, ville han nesten sikkert ikke blitt drept, skriver han i The Nation.

Fortsatt enorme raseskiller

51 år etter Martin Luther Kings «Jeg har en drøm»-tale og etter fem og et halvt år med Barack Obama som den første svarte presidenten vitner alle tall om enorme raseskiller i USA.

Særlig er situasjonen ille når det gjelder justisvesenet, politi og fengselsvesen diskriminerer svarte i spesielt sterk grad.

  • 39,4 prosent av alle innsatte i amerikanske fengsler er svarte, selv om de svarte bare utgjør snaut 13 prosent av den totale befolkningen, ifølge offisielle tall.
  • Hver tredje svarte amerikanske mann havner i fengsel i løpet av livet, mot seks prosent av alle hvite menn, viser tall fra The Sentencing Project.
  • I dagens USA sitter en av ti svarte menn i fengsel, og svarte har langt større sjanse for å få livstid for mindre alvorlige forbrytelser enn hvite.

Så mye større er sannsynlighet for livstid for en ikke-voldelig forbrytelse hvis du er svart

Delstat

Større sannsynlighet for svarte enn hvite

Illinois

33,25 ganger størrre sannsynlighet

Louisiania

23,1 ganger størrre sannsynlighet

Føderale fengsler

20,38 ganger størrre sannsynlighet

Oklahoma

17,97 ganger størrre sannsynlighet

Florida

7,94 ganger størrre sannsynlighet

Mississippi

6,02 ganger størrre sannsynlighet

Sør-Carolina

5,25 ganger størrre sannsynlighet

KILDE: ACLU

Tall fra 2012

– Hav av mistillit

Michael Brown ble skutt og drept bare uker etter at en annen ubevæpnet svart mann ble drept av politietm også det en sak som har fått stor oppmerksomhet i USA.

Demonstrasjon i New York

Mandag ble det holdt en demonstrasjon i New York der deltakerne krevde at politimennene som drepte Eric Garner og Michael Brown blir stilt for retten.

Foto: Andrew Burton/Getty Images / AFP

43 år gamle Eric Garner ble lagt i bakken da han ble arrestert i New York City 17. juli, og deretter holdt i et grep av en politimann der han ble kvalt til døde.

Episoden ble filmet av forbipasserende og førte til en rekke demonstrasjoner i New York, uten at de noen gang ble så voldelige som den siste uken i Ferguson.

Da han talte til nasjonen mandag i forbindelse med opptøyene i Ferguson viste president Barack Obama til det han kalte et «hav av mistillit» mellom innbyggere og politi i mange byer.

– I altfor mange byer blir for mange unge satt utenfor og blir bare sett på som noe å frykte, sa Obama under talen.

Raseopptøyer i USA siden 1992. Klikk på symbolet og les mer.

USA med opptøyer

SISTE NYTT

Siste nytt