Normal

Lover en bryllupsmiddag man aldri har sett maken til

STOCKHOLM (NRK.no): Kokk Stefano Catenacci varsler en spektakulær og i aller høyeste grad utradisjonell meny i prinsesse Madeleine og Chris O’Neills bryllupsmiddag. Men selv et prinsessepar får ikke alle sine ønsker oppfylt.

Kokk Stefano Catenacci vil ikke røpe noen detaljer forut for den kongelige bryllupsmiddagen lørdag, men sier det blir en utradisjonell meny.

VIDEO: Kokk Stefano Catenacci vil ikke røpe noen detaljer forut for den kongelige bryllupsmiddagen lørdag, men sier det blir en utradisjonell meny.

Vilde Helljesen og Kristin Granbo i Stockholm
Foto: NRK

– Jeg tror folk kommer til å bli overrasket. Det er definitivt ingen tradisjonell bryllupsmeny. Den er en ganske moderne måte å tenke på, sier Catenacci.

Stjernekokken og kjøkkensjefen på restauranten Operakällaren i Stockholm smiler lurt.

– Jeg er god til å holde på hemmeligheter, sier Catenacci.

Takkekort fra kronprinsesse Victoria og prins Daniel

Ved restaurantens inngang henger et håndskrevet takkekort fra kronprinsesse Victoria og prins Daniel etter at Stefano Catenacci var ansvarlig for deres bryllupsmiddag i 2010.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Slik må det kanskje være når han for andre gang på tre år har fått det ærefulle oppdraget med å være ansvarlig for menyen i et kongelig bryllup. Rett innenfor dørene til Operakällaren henger et håndskrevet kort fra kronprinsesse Victoria og prins Daniel med varm takk for støtten og innsatsen under deres bryllup i juni 2010.

Nå er det lillesøster prinsesse Madeleine som har hyret Catenacci til sitt bryllup med britisk-amerikanske Chris O'Neill lørdag.

Ingen «touch» av amerikansk

Da skal Catenacci lede 56 kokker som skal lage 4-retters bryllupsmiddag, og bryllupskake, til de rundt 300 gjestene.

– Menyen er strengt hemmelig, ler Catenacci når NRK.no forsøker å lure noen hint ut av ham.

– Mitt råd til brudeparet har vært at maten må være sesongbasert, og at den skal være svensk. Og det har de fulgt.

Så det blir ingen touch av USA å spore på menyen?

– Nei, ikke noe amerikansk. Det blir svensk, konstaterer Catenacci.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøkkenet på Operakälleren

Kokkene forbereder kveldens retter ved kjøkkenet i Operakällaren.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Brudeparet fikk nei

På Operakällarens kjøkken gjøres det i stand til kveldens servering i restauranten. Potetgull med løyrom står allerede klare. Tallerkner pyntes, og lammepølser stappes. Alle spor etter bryllupsmiddagen er fjernet, etter at kokkene tidligere på dagen brukte tiden til blant annet å gjøre i stand grønnsakene og sausene som skal serveres de kongelige.

Kokkene ved Operakällarens kjøkken

Elias forbereder lammepølser til Operakällarens gjester. Lørdag skal 56 kokker lage bryllupsmiddag for Madeleine og Chris.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Jeg er veldig fornøyd, det er en spektakulær meny, sier Catenacci om bryllupsmiddagen.

Han har hatt fem møter med Madeleine og Chris, der de sammen har smakt og testet og diskutert innhold og farger.

– De har vært delaktige hele veien. De har hatt mange ønsker, men har lyttet til mine råd. Det er jo jeg som kjenner logistikken og vet hva som er mulig å få til med noen hundre gjester. Så jeg har faktisk sagt nei til noen av ønskene deres - eller i hvert fall frarådet det sterkt - og da har de lyttet til meg.

Hva har du sagt nei til?

– Jeg vil ikke avsløre for mye, men det er for eksempel umulig å servere en helt nystekt fisk til flere hundre middagsgjester, sier Catenacci.

Madeleines dessertvalg

Når desserten serveres på lørdag, kan imidlertid gjestene takke prinsesse Madeleine dersom den faller i smak.

– Hele den svenske kongefamilien er veldig matinteressert og liker all slags mat, men Madeleine har en sterk favoritt blant dessertene. Men jeg kan ikke si hva det er, for da avslører jeg desserten på bryllupsmiddagen. Den er det hun som har valgt, sier Catenacci og nekter å la seg lokke lenger enn til å si at det «kanskje har noe med bær å gjøre, men det blir ikke jordbær».

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill

Prinsesse Madeleing og Chris har ifølge kjøkkensjefen vært svært delaktige i utformingen av menyen.

Foto: Jason DeCrow / Ap

Madeleine og Chris har også satt sitt klare stempel på bryllupskaken.

– Når det gjelder bryllupskaken og hvordan den skulle se ut, så var det et direkte ønske fra brudeparet. Den er noe helt spesielt. Det er noe man ikke har sett tidligere, det er ingen vanlig bryllupskake, sier Catenacci - igjen med sitt hemmelighetsfulle smil på lur.

– Har tatt høyde for alle eventualiteter

Foruten brudeparet selv og Catenacci, har også kongeparet smakt og godkjent bryllupsmiddagen. Ellers er det bare én annen uten «blått blod» som kjenner til hemmeligheten.

– Jeg har gardert meg i tilfelle jeg skulle bli påkjørt og har fortalt min kollega Viktor hva som står på menyen. Vi må minimere alle potensielle farer, så jeg valgte å fortelle menyen til ham i tilfelle noe skulle skje med meg, sier Catenacci.

Det er ikke det eneste man har tatt høyde for. Når det skal holdes kongelig bryllupsmiddag, er alle eventualiteter tenkt på.

– Det verste som kan skje, er at strømmen går, men de har planlagt for det tilfellet også. De har tre ulike nødaggregater stående, slik at man raskt kan koble over til neste hvis det blir strømproblemer. Noe annet som kan skje, er at man mister ti tallerkner i gulvet, så vi har mye reserve-servise stående. Vi må gardere oss mot alt, sier Catenacci.

Bryter reglene med Madeleines bryllupsmiddag

Til tross for at kjøkkensjefen forteller at prinsesseparet har vært som brudepar flest i planleggingen til den store dagen, blir det likevel tydelig at det ikke akkurat er «Medelsvenssons» bryllup det er snakk om.

– Vi har faktisk gått litt bort fra reglene i forbindelse med denne bryllupsmiddagen, vi prøver noe nytt, sier Catenacci.

Hvilke regler er det dere «bryter»?

– Normalt, når det er middager på slottet, serveres rettene fra sølvfat. Men under denne middagen kommer bare én rett til å bli servert fra sølvfat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt