Hopp til innhold

SVT gjør kongelig helomvending etter publikumsprotest

Beslutningen om å ikke vise dåpen til Sveriges nye prins satte sinnene i kok hos svenske lisensbetalere. Nå snur SVT og sier de likevel vil direktesende seremonien.

Prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill

MELDTE PASS: Sveriges Television ville i utgangspunktet ikke direkteoverføre dåpen til prinsesse Madeleine og Chris O'Neills sønn prins Nicolas 11. oktober. Nå har de ombestemt seg.

Foto: Brigitte Grenfeldt / Kungahuset.se

Forrige uke meldte avisen Expressen at Sveriges Television (SVT) hadde valgt å stå over dåpen til prinsesse Madeleine og Chris O'Neills sønn prins Nicolas 11. oktober.

Nå snur den svenske allmennkringkasteren 180 grader etter protester fra publikum, melder samme avis.

Ville brutt 40-årig tradisjon

Ifølge avisens kilder har SVT fått omfattende kritikk for avgjørelsen om ikke å direkteoverføre dåpen.

Om avgjørelsen hadde blitt stående, ville det blitt første gang i moderne tid kringkasteren ikke direkteoverførte en kongelig merkedag eller begivenhet, en tradisjon som startet med kong Carl Gustav og dronning Silvias bryllup i 1976.

Høye kostnader skal ha vært hovedgrunnen til at SVT, som skal arrangere den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i 2016, i utgangspunktet ønsket å melde pass.

I stedet ville de dekke den kongelige begivenheten i sin årlige kavalkadesending «Året med Kungafamiljen», fortalte programansvarlig for kultur og event i SVT, Clara Mannheimer onsdag forrige uke.

Enklere sending

Mandag denne uken hadde Mannheimer og SVT kommet på bedre tanker:

– Mange publikummere har latt høre fra seg og vært skuffede. Vi har lyttet til dem, og kommet frem til at vi kan gjøre en fin og høytidelig, men noe mindre omfattende, sending fra seremonien, sier Mannheimer til SVTs egne nettsider.

Når SVT nå likevel sender dåpen, blir det altså en mindre omfattende sending enn det svenske TV-seere er vant til, uten studioverter, men med kommentering underveis.

Den kommersielle allmennkringkasteren TV4 (tilsvarende norske TV 2) har flere ganger meldt sin interesse for å direkteoverføre kongelige begivenheter, men forhandlingene skal ha strandet fordi kongefamilien og hoffet ikke ønsker reklameavbrudd.

Kulturstrøm

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.

 • Sjelden Mercedes solgt for over én milliard

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.

  Det opplyser auksjonshuset Sotheby's i London. Bilen, en Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut fra 1955, ble kjøpt av en privat samler for 135 millioner euro. Den er en av bare to i sitt slag.

  Prisen er nesten tre ganger så høy som den forrige rekorden, som ble satt i 2018 av en Ferrari 250 GTO fra 1962.

  (©NTB)

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.
  Foto: AFP