SVT gjør kongelig helomvending etter publikumsprotest

Beslutningen om å ikke vise dåpen til Sveriges nye prins satte sinnene i kok hos svenske lisensbetalere. Nå snur SVT og sier de likevel vil direktesende seremonien.

Prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill

MELDTE PASS: Sveriges Television ville i utgangspunktet ikke direkteoverføre dåpen til prinsesse Madeleine og Chris O'Neills sønn prins Nicolas 11. oktober. Nå har de ombestemt seg.

Foto: Brigitte Grenfeldt / Kungahuset.se

Forrige uke meldte avisen Expressen at Sveriges Television (SVT) hadde valgt å stå over dåpen til prinsesse Madeleine og Chris O'Neills sønn prins Nicolas 11. oktober.

Nå snur den svenske allmennkringkasteren 180 grader etter protester fra publikum, melder samme avis.

Ville brutt 40-årig tradisjon

Ifølge avisens kilder har SVT fått omfattende kritikk for avgjørelsen om ikke å direkteoverføre dåpen.

Om avgjørelsen hadde blitt stående, ville det blitt første gang i moderne tid kringkasteren ikke direkteoverførte en kongelig merkedag eller begivenhet, en tradisjon som startet med kong Carl Gustav og dronning Silvias bryllup i 1976.

Høye kostnader skal ha vært hovedgrunnen til at SVT, som skal arrangere den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i 2016, i utgangspunktet ønsket å melde pass.

I stedet ville de dekke den kongelige begivenheten i sin årlige kavalkadesending «Året med Kungafamiljen», fortalte programansvarlig for kultur og event i SVT, Clara Mannheimer onsdag forrige uke.

Enklere sending

Mandag denne uken hadde Mannheimer og SVT kommet på bedre tanker:

– Mange publikummere har latt høre fra seg og vært skuffede. Vi har lyttet til dem, og kommet frem til at vi kan gjøre en fin og høytidelig, men noe mindre omfattende, sending fra seremonien, sier Mannheimer til SVTs egne nettsider.

Når SVT nå likevel sender dåpen, blir det altså en mindre omfattende sending enn det svenske TV-seere er vant til, uten studioverter, men med kommentering underveis.

Den kommersielle allmennkringkasteren TV4 (tilsvarende norske TV 2) har flere ganger meldt sin interesse for å direkteoverføre kongelige begivenheter, men forhandlingene skal ha strandet fordi kongefamilien og hoffet ikke ønsker reklameavbrudd.

Kulturstrøm

 • Demi Lovato inn på topp

  Demi Lovatos nye album «Dance With The Devil … The Art Of Starting Over» går inn på førsteplassen på amerikanske Billboards albumliste. Også tilbake i 2009 toppet hun listen, da med albumet «Here We Go Again». Det nye albumet handler om 28-årige Lovatos vei tilbake etter at hun i 2018 var nær ved å dø av en overdose (NTB).

  Demi Lovato på scenen i mars 2021
  Foto: Rich Fury / AFP/NTB
 • Anker navnestrid til Høyesterett

  Olav Thon (97) anker striden om navnet på Hamar-restauranten Stortorvet Gjestegiveri til Høyesterett.
  Det skriver E24. Thon mener fortsatt at han har enerett på navnet og logoen fra den over 100 år gamle restauranten med samme navn i Oslo.