NRK Meny
Normal

Lover å knuse Al Qaida i Jemen

I Jemen bestemte militæret seg for å avlyse den store militærparaden i forbindelse med nasjonaldagen etter at nesten 100 soldater ble drept i et terrorangrep i går. Nå lover presidenten at Al Qaida i landet skal knuses.

Jemens president Abdo Rabbo Mansour Hadi

På et militærakademi hilset Jemens president Abdo Rabbo Mansour Hadi paraden.

Foto: RTV

Den store paraden ble erstattet av en «symbolsk» markering på et militærakademi i hovedstaden Sanaa, der president Abdrabuh Mansur Hadi deltok, melder nyhetsbyrået AFP.

På det strengt bevoktede området marsjerte soldatene i den samme prosesjonen de skulle har gjort i gatene i Jemens hovedstad Sanaa, men kun foran noen utvalgte fra myndighetene.

– Denne barbariske handlingen skremmer ikke oss. Krigen mot terror vil fortsette til Al Qaida er totalt knust, koste hva det koste vil, fortalte Hadi de fremmøtte på seremonien.

Støtte fra USA

Nå får Hadi ytterlige moralsk støtte av USAs president Barack Obama til å knuse terrororganisasjonen på den arabiske halvøya.

– Vi er bekymret for Al Qaida og fremveksten av ekstremister i Jemen, sa Obama i går, og understrekte at terrororganisasjonen ikke skulle få mulighet til å gjøre Jemen om til et fristed for terrorister.

– Jemen tiltrekker seg for tiden uønskede elementer og USA vil fortsette samarbeidet med landets regjering for å bekjempe denne utviklingen, slo han fast.

Al Qaida på fremmarsj

Det var midt under en øvelse til det som skulle vært dagens store militærparade at en selvmordsbomber fra Al Qaida-nettverket i landet utløste en bombe som drepte 96 og skadet 300 mennesker.

I kjølvannet av den arabiske våren har Al Qaida er blitt kraftig svekket mange steder i den arabiske verden. Men i Jemen og Somalia står de militante islamistene fortsatt sterkt.

Al- Ansa al-Sharia, som er en lokal Al Qaida gruppe, påtok seg skylden for angrepet og begrunnet angrepet med myndighetenes samarbeid med USA og deres storoffensiv i Abyan-provinsen sør i landet.

Ytterliggående islamister har nemlig det siste året tatt kontroll over en rekke byer i dette området, blant annet provinshovedstaden Zinjbar.

De ti siste dagene har over 200 mennesker mistet livet i en rekke angrep i dette området. Amerikanske droner og jemenittiske soldater har gjennomført flere aksjoner, der 158 Al Qaida sympatisører, 41 soldater, 18 militssoldater og 17 sivile skal ha mistet livet, ifølge AFP.

Kommer fra Irak og Afghanistan

Jemen har etter hvert utviklet seg til å bli et av Al Qaidas viktigste kjerneområder, og amerikanerne har den siste tiden satt inn store ressurser på å stagge utviklingen på ytterst på den arabiske halvøya.

Al Qaida i Jemen har fått utvikle seg fra terrornettverk til opprørsbevegelse, og amerikanske myndigheter frykter at de har fått hjelp av amerikanske statsborgere som har reist til Jemen under dekke av å skulle lære seg arabisk.

Ifølge en rapport til det amerikanske Senatets utenrikskomité, har Al Qaida i Jemen nå en kjerne av folk med bakgrunn fra kamper i Afghanistan og Irak.

Kart over Jemen

Det er i sør de kraftigste kampene mellom Al Qaida og militæret har vært, men i går eksploderte en selvmordsbomber seg selv i hovedstaden Sanaa.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt