NRK Meny
Normal

Londons terrorofre venter på svar

I dag innledes høringen etter terrorangrepene mot Londons busser og T-bane i 2005 i London. De etterlatte håper å få svar på hva som skjedde.

Utbombet buss i London

13 omkom da denne bussen ble sprengt i luften. Til sammen 52 mennesker mistet livet da fire selvmordsbombere seg selv i lufta ombord i tre T-banetog og én buss 7. juli 2005.

Foto: DYLAN MARTINEZ / AP

Høringen har vært utsatt på grunn av uoverensstemmelser om hva som skal undersøkes. Ifølge BBC er det avsatt hele fem måneder til høringene.

52 mennesker ble drept og rundt 700 skadd da fire selvmordsbombere angrep tre T-banevogner og en buss i morgenrushet i London 7. juli 2005.

Det er Lady Justice Hallett som skal lede høringen. Den skal foregå uten noen form for jury, og hennes oppgave blir å finne ut om Storbritannias sikkerhetstjeneste MI5 kunne ha forhindret angrepet.

Vil ha svar

Høringen er et resultat av press fra etterlattegrupper etter terroraksjonene. Myndighetene har utelukket en stor, uavhengig gransking.

– Jeg vil at høringen skal avdekke om det ble gjort noen feil eller om det var svakheter i systemet, sier Ros Morley, som mistet ektemannen Colin i angrepene for fem år siden, ifølge NTB.

Det har allerede lekket ut at politiet hadde to av selvmordsbomberne i søkelyset i 2004. Den antatte hovedmannen, Mohammad Sisique Khan, skal første gang ha dukket opp i politiets registre allerede i 1984, da han var 11 år gammel.

Nye bilder

– Uskyldige borgere i Storbritannia, og verden over, må bli forsikret om at de er beskyttet, nå og i fremtiden, sier Ros Morley.

Det er ventet det blir lagt frem nye bilder og videoer av de dramatiske hendelsene når høringene starter.

Bildene skal vise nøyaktig hva som skjedde da bombene gikk av, men det er også ventet at bildene er retusjert for ikke å vise noen av de 52 ofrene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt