Hopp til innhold

Libanon strammer inn for syrere på krigsflukt

Libanon innfører visumplikt for krigsflyktninger fra Syria for å stoppe strømmen. – Det er århundrets største skandale at verdenssamfunnet bare står og ser på, mener Flyktningehjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Flyktningleir i Libanon

STORT PRESS: Over en million syrere har flyktet til Libanon fra Syria.

Foto: ANWAR AMRO / Afp

Siden den blodige borgerkrigen i Syria brøt ut for snart fire år siden, har over 1,1 million syrere registrert seg som flyktninger i Libanon.

Det reelle tallet er trolig enda høyere, da mange ikke er blitt registrert.

Det har nemlig ikke vært noen restriksjoner på å reise mellom Libanon og Syria tidligere, og for mange har det blitt løsningen for å komme seg vekk fra situasjonen i hjemlandet.

Visumplikt

Myndighetene forsøker nå å dempe strømmen av mennesker, og fra i dag innføres det visumplikt for syrere som vil reise til Libanon. Mens det tidligere var mulig for syrere å oppholde seg i nabolandet i seks måneder, uten å oppgi noen grunn, må alle nå søke om visum på grensen.

Bare de som oppfyller bestemte kriterier vil få slippe inn i landet, skriver BBC. Det er ikke klart om de nye reglene vil få konsekvenser for flyktninger som allerede er registrert. Men for mange betyr de nye reglene økt usikkerhet.

– Kona mi er akkurat nå i Tyrkia. Vi frykter at hun ikke får mulighet til å komme tilbake til Libanon. Vil de nye reglene bety at hun blir stående fast på grensen? Jeg vet ikke, og det virker ikke som noen vet, sier en flyktning Al Jazeera har snakket med.

Ber om klargjøring

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har uttrykt bekymring for uklarheter i det nye regelverket.

LEBANON-SYRIA-CONFLICT-EDUCATION-REFUGEES

VANSKELIGE FORHOLD: Syriske flyktninger må ofte bo under dårlige forhold i store flyktningleire.

Foto: JOSEPH EID / Afp

– Vi vil ha en klargjøring fra myndighetene, spesielt om hva dette vil bety for dem som er i ekstremt behov for hjelp, sier Ron Redmond, talsperson for UNHCR til Al Jazeera.

Også tidligere har libanesiske myndigheter satt i verk tiltak for å forsøke å få kontroll på flyktningsituasjonen i landet. I oktober stengte Libanon grensen for alle unntatt de som var i en ekstrem humanitær situasjon. Ifølge UNHCR har dette allerede ført til en stor nedgang i registrerte flyktninger.

– Det kan være at de er blitt nektet ved grensen, eller at de har hørt hvor vanskelig det er å forsøke, sier Redmond.

– Dette århundrets største skandale

Flyktninghjelpen driver nødhjelp i Syria og Libanon, og generalsekretær Jan Egeland sier organisasjonen har advart mot det som nå skjer.

– Det er et fullstendig marerittregime for syriske flyktninger. De kommer seg ikke ut. Vi har altså krig i og blant syriske sivile, og verden står og ser på. Dette er kanskje den største skandalen i det nye århundret og det står i voldsom strid med det FNs medlemsland har sagt om forpliktelsen til å beskytte, sier Egeland til NRK.

Jan Egeland

KREVR HANDLING: Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener rike, fredelige land har sviktet det syriske folk.

Foto: LAURENT GILLIERON / AP

Han mener det er verdenssamfunnet og ikke Syrias naboland som må ta skylden for at situasjonen for syriske flyktninger nå blir verre.

– Det er vanskelig å klandre Libanon, eller Irak, Jordan og Tyrkia som har tatt imot mellom tre og fire millioner mennesker. Jeg klandrer rike og fredelige land, som G8-landene. De kaller seg stormakter, men med unntak av Tyskland så svikter de alle. Det er skandaløst, sier Egeland.

Han sender også et stikk til Norges regjering, og mener de burde bidra mer.

– Skulle vi tatt imot like mange som Libanon ville det vært 1,5 million. Vi tar imot 1500. Den politikken som sa vi kunne hjelpe folk enklere, bedre og billigere i nærområdene er feilslått. Nærområdene er fulle, sier generalsekretæren.

SISTE NYTT

Siste nytt