Hopp til innhold

Leiligheten ble bombet to ganger – ukrainske Natalia vil likevel tilbake

Alenemoren Natalia Burganova har ikke gitt opp, selv om leiligheten hennes har blitt bombet to ganger og hjembyen ligger midt på frontlinjen i krigen i Ukraina.

Natalia Burganova

Natalia Burganova hadde akkurat blitt ferdig med oppussingen av leiligheten sin da NRK besøkte Marjinka i januar.

Foto: Lokhman Ghorbani / NRK

– Jeg vil tilbake til Marjinka så fort det bare er mulig.

NRK snakker med Natalia Burganova, på telefonen fra den vest-ukrainske byen Tsjernivtsi, der hun har bodd de siste månedene.

Det russiske angrepet på Ukraina gjorde det umulig å bli i hjembyen, selv om hun i det lengste prøvde å holde ut bombene som haglet over byen.

– Vi bodde i et bomberom i flere uker. Men til slutt gikk vi med på myndighetenes tilbud om å bli fraktet bort sier Burganova, med gråten i halsen.

Bombe på åker

Den fruktbare jorden øst i Ukraina er i ferd med å bli ødelagt på grunn av de voldsomme kampene mellom russiske og ukrainske styrker.

Foto: Politiet i Donetsk fylke

Pusset opp med egne hender

Da NRK møtte alenemoren i midten av januar i år, var hun en optimistisk og glad kvinne. Burganova viste stolt fram leiligheten hun endelig hadde fått pusset opp, etter at den ble delvis ødelagt under kampene i 2014.

– Jeg har gjort nesten alt med egne hender, fortalte Natalia, som har jobbet som bygningsarbeider.

– Den gangen i juli 2014 var datteren min Anastasia bare tre år gammel. Jeg husker godt at jeg ringte min mor og sa: Mamma, noe er i ferd med å skje.

Marjinka – midt i skuddlinjen

Og noe var i ferd med å skje.

Den ulmende konflikten i Ukraina brøt ut i full krig da russisk-støttede separatister prøvde å ta kontroll over store deler av den østlige delen av landet. Det var etter at opprøret på Maidan i hovedstaden Kyiv hadde fjernet president Viktor Janukovitsj.

Burganovas leilighet, som ligger i utkanten av bebyggelsen i Marjinka, havnet mitt i skuddlinjen.

Natasja peker

Natalia Burganova peker på leiligheten sin i øverste etasje i en boligblokk i Marjinka.

Foto: Lokhman Ghourbani

Også huset til moren Valentina ble skadet.

Siden den gang har byen Marjinka, som betyr Lille Maria, ligget midt på frontlinjen. På den ene siden ligger de separatistkontrollerte områdene i øst, på den andre – de regjeringskontrollerte områder.

Les også: Hit blir skolebarna sendt når skytingen kommer for nærme

Tilfluktsrom
Tilfluktsrom

Da NRK besøkte skolen i byen, fortalte lærere og elever om at de stadig måtte dra ned i det provisoriske tilfluktsrommet, mens skytingen pågikk like i nærheten.

Valentina Burganova

Valentina Burganova har nå flyktet til byen Dnipro lenger vest.

Foto: Lokhman Ghourbani

Flere uker i bomberom

Byen Marjinka har vært kontrollert av de ukrainske styrkene, selv om det bare er få kilometer til byen Donetsk, som er den største byen i Donbas-området, og hovedstaden i Folkerepublikken Donetsk. Donetsk er styrt av de russisk-støttede separatistene.

Men Natalia Burganova og datteren Anastasia, som nå er blitt 11 år gammel og drømmer om å utdanne seg til politi, skulle ikke bli så lenge «i paradis».

Kart fronten Mariinka

Dette kartet, som er laget av den ukrainske journalisten og bloggeren Illia Ponomarov, viser det ukrainske motangrepet mot Marjinka i april.

Grafikk: Illia Ponomarenko

24. februar gikk «skyttergravskrigen» som hadde vart siden 2014 over i full krig, og nå gikk Russland for fullt inn i konflikten.

Marjinka ble angrepet. De russiske styrkene klarte å ta kontroll over deler av byen, før de i april ble drevet tilbake av de ukrainske regjeringsstyrkene.

11 år gamle Anastasia fortsetter skolegangen selv om hun har måtte flyktet fra Mariinka.

11 år gamle Anastasia fortsetter skolegangen, selv om hun har måttet flykte fra hjembyen Marjinka.

Natalia og Anastasia er altså to av mer enn seks millioner mennesker som etter det russiske angrepet i Ukraina 24. februar har måttet forlate hjemmene sine.

De fleste av disse har valgt å flytte midlertidig til andre deler av Ukraina.

Ukrainske myndigheter har oppfordret alle som kan å forlate Donetsk og Luhansk. Myndighetene ber også om at de som har flyktet vurderer nøye før de drar tilbake til storbyer som Kyiv og Kharkiv.

Begge disse byene er nå relativt trygge, etter at russiske styrker truet dem i krigens startfase.

Ødelagt hus i Donetsk

Denne bygningen i Donetsk fylke ble ifølge ukrainsk politi ødelagt av russiske granater lørdag.

Foto: Politiet i Donetsk fylke

Mange drepte i Donbas denne helgen

Men i Natalia Burganovas hjemfylke Donetsk fortsetter de voldsomme kampene.

Hun og datteren ble evakuert til Vest-Ukraina og Tsjernevitsi, mens moren Valentina dro til slektninger i storbyen Dnipro nærmere Majiinka.

– Vi føler oss trygge, og Nastja har det bra og kan fortsette med skolegangen, sier Burganova til NRK.

Hun vet ikke hvor ødelagt leiligheten hennes eller huset til moren er, men ønsker å dra tilbake så raskt som mulig.

Guvernør Pavlo Kyrylenko skrev på Twitter lørdag at sju sivile var drept og ti skadet bare på lørdag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i sin daglige videotale natt til søndag at den russiske hæren de siste tre månedene har ødelagt 1873 utdanningsinstitusjoner, skoler, barnehager, universiteter og høyskoler bare siden angrepet 24. februar.

SISTE NYTT

Siste nytt