Hopp til innhold

Kvinnelige sjakkspillere truer med å boikotte VM i Iran

Flere kvinnelige toppspillere truer med å boikotte VM i Iran hvis de tvinges til å spille med hijab. – Det er helt uakseptabelt, sier den amerikanske mesteren.

Sjakk i Asialekene

I Iran er hijab påbudt ved lov, også for ikke-muslimer. Kvinnelige spillere som ikke bruker plagget risikerer å bli fengslet under VM i februar.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp

Verdens beste kvinnelige sjakkspillere har reagert med sinne etter å ha blitt fortalt at de må konkurrere med hijab under neste års VM i Iran, skriver The Telegraph.

Få timer etter Iran ble avslørt som vertsnasjon for den prestisjetunge turneringen ble det klart at spillere som ikke tildekker håret risikerer å bli fengslet.

Truer med boikott

Flere stormestere har gått ut og truet med boikott av turneringen og kritisert det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) for ikke å stå opp for kvinners rettigheter.

– Det er helt uakseptabelt å arrangere en av verdens viktigste turneringer på et sted hvor kvinner blir tvunget til å bruke hijab, sier den amerikanske mesteren, Nazí Paikidze, til avisen.

– Hvis situasjonen ikke endrer seg vil jeg ikke delta, forteller Paikidze.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) kommisjon for sjakk for kvinner har bedt deltakerne respektere «kulturelle forskjeller» og om å akseptere at de må spille med hijab.

Menn spiller sjakk i Tehran

Det internasjonale sjakkforbundet mener de kvinnelige spillerne må akseptere at de må spille med hijab når VM blir arrangert i den iranske hovedstaden Teheran.

Foto: ATTA KENARE / Afp

– Hijab er bare et av problemene

Den amerikanske mesteren får støtte fra Carla Heredia fra Ecuador.

Kvinne nektet jobb på grunn av hijab

Tidligere i år ble kvinner som deltok i en sjakkturnering i Teheran bedt om å bruke hodeplagget.

Foto: Scanpix/Illustrasjonsfoto

– Idrett bør være fri for diskriminering av kjønn, religion og seksuell leging, forteller den tidligere Pan American mesteren.

– At kvinner må bruke hijab er bare et av problemene. Et annet er at kvinner ikke kan dele rom med en mann hun ikke er gift med. Hva skjer hvis en kvinnelig spiller besøker sin mannlige trener for å forberede seg til en kamp, spør Heredia.

Tidligere år arrangerte FIDE en mindre sjakkturnering i Iran, og ifølge The Telegraph ble kvinnelige sjakkspillere bedt om å bruke hodeplagg.

Må respektere kulturen

Susan Polgar stormester i sjakk

Stormester Susan Polgar mener de kvinnelige sjakkspillerne må respektere den iranske kulturen under VM i februar.

Foto: J. PAT CARTER / AP

Den amerikanske stormesteren Susan Polgar, som også leder kvinnekomiteen i det internasjonale sjakkforbundet forsvarer at kvinnene som deltar i VM må bruke hijab.

– Jeg har reist i nesten 60 land. Når jeg besøker ulike steder med ulike kulturer ønsker jeg å vise min respekt ved å kle meg med deres tradisjoner, forteller Polgar til avisen.

– Hvis en spiller har problemer med det, må hun snakke med kvinnekomiteen eller FIDE så skal vi ta det opp i vårt neste møte, sier hun.

VM i sjakk er planlagt å avholdes i februar 2017 i den iranske hovedstaden Teheran.

SISTE NYTT

Siste nytt