Hopp til innhold

Iranske menn med solidaritets-hijab

Iranske kvinner har lenge kjempet mot hijab-påbudet og landets «moralpoliti». Nå slutter også menn seg til kampanjen ved å ikle seg hijab og legge bilder av seg selv ut på sosiale medier.

Men in hijab

Menn som støtter iranske kvinners ønske om å gå kledd som de vil, turbilder av seg selv med hodeplagg.

Foto: Facebook/ My Stealthy Freedom

Kvinner som ikke dekker håret med hijab i Iran, risikerer å bli straffet med enten bøter eller fengsel. Men påbudet har i lang tid møtt motstand, og enkelte kvinner har barbert av seg håret i protest for å slippe å gå med hijab.

Andre har kastet sløret på Facebook og legger ut bilder av seg selv der de ikke har dekket håret.

Oppfordret menn

Masih Alinejad ønsker frihet for iranske kvinner

Journalisten Masih Alinejad startet Facebookkampanjen og håper den kan føre til mer frihet for kvinner i Iran.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Facebook-siden Stealthy Freedoms of Iranian Women ble startet opp av den iranske journalisten Masih Alinejad som bor i New York. Hun har også oppfordret menn til å støtte kvinnenes kamp for å gå kledd slik de selv ønsker.

I det siste har kampanjen også fått flere mannlige deltakere, som har lagt ut bilder av seg selv ikledd hijab på sosiale medier. Flere av dem har latt seg fotografere sammen med sin kone eller en kvinnelig slektning som ikke har dekket håret, skriver The Independent.

Har bedt politikere droppe slør

Masih Alinejad har i et intervju med NRK tidligere oppfordret kvinnelige politikere til å la være å dekke til håret når de besøker landet. Hun mener det styrker myndighetenes grep på iranske kvinner.

Da en delegasjon fra Stortinget skulle besøke det iranske parlamentet valgte både venstrepolitiker Trine Skei Grande og Arbeiderpartiets Marit Nybakk å bli hjemme. De ville ikke kle seg slik vertskapet krevde.

Kvinner i Iran kaster av seg sjalet

Iranske kvinner smaker på friheten i skjul, men har lagt ut bildene på internett.

Foto: MY STEALTHY FREEDOM / PRIVAT / FACEBOOK

SISTE NYTT

Siste nytt