Kronprinsparet møtte unge jenter som har flyktet alene fra Eritrea

SHIRE, ETIOPIA (NRK): Åtte jenter som bor alene i en liten hytte i en flyktningleir i Etiopia fikk besøk av kronprinsparet i dag. – Vi vet alle hvor komplisert det er å være jente i den alderen i denne delen av verden og skulle beskytte seg mot de farene som er, sier kronprinsesse Mette-Marit til NRK.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit p offisielt bes¯k i Etiopia 7.-9. november 2017.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i på vei ut av hytta i flyktningleiren i Shire der åtte jenter bor på 14 kvadratmeter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det norske kronprinsparet er på besøk i Etiopia og i dag var dagen kommet til et besøk i flyktningleiren Hitsats i Shire, nord i landet.

Til sammen er det rundt 880.000 flyktninger i Etiopia, de fleste fra Somalia, Sør-Sudan og Eritrea. I tillegg er over 1,2 millioner mennesker internt fordrevne som en følge av uroligheter, tørke og flom.

I Hitsats møtte kronprinsparet flyktninger fra Eritrea, et land som ofte kalles det mest undertrykkende regimet i verden etter Nord-Korea.

Kronprinsparet på besøk i en leir med flyktninger fra Eritrea.

Kronprinsparet på besøk en liten hytte på 14 kvadratmeter der åtte jenter bor.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Sju av ti av flyktningene er under 18 år og mange av dem er enslige. Flyktninghjelpen driver et utdanningssenter der de får mulighet til å bli skreddere, tømrere, kokker og frisører.

Det er første gang kronprins Haakon besøker Flyktninghjelpens prosjekter siden han ble organisasjonens høye beskytter.

– De har drømmer som alle andre unge mennesker, to vil bli lege, en vil bli lærer. Heldigvis ser det ut som de har også troen på at det er mulig gjennom den treningen de får her i flyktningleiren, sier kronprinsen til NRK.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på offisielt besøk i Etiopia 7.-9. november 2017.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i flyktningleiren i Shire. 17 år gamle Yodit Major (t.v.) kom alene til leiren som 15-åring. Nå er hun gravid i åttende måned og får opplæring på frisørlinjen i flyktningleiren.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På alder med egne barn

Kronprinsessen er tydelig rørt når hun forteller om møtet med barn som er like gamle som hennes egne hjemme i Norge.

– De er utrygge når de legger seg, åtte jenter som bor alene. Vi vet alle hvor komplisert det er å være jente i den alderen i denne delen av verden og skulle beskytte seg mot de farene som er, sier hun.

Kronprinsessen tenker på hvordan det må være ung og alene, uten mulighet til kontakt med familien.

– Men så er de også som ungdom flest, som hører på musikk og leser, legger hun til.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på offisielt besøk i Etiopia 7.-9. november 2017.

Kortesjen med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kjørte i mange timer før de kom frem til flyktningleiren i Shire.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil til Europa

Til tross for utdanningshjelpen de får, ser de færreste av barna og ungdommene i leiren for seg en fremtid i Etiopia. Fire av ti flyktninger forlater Shire i løpet av de første tre månedene.

Etter et år har hele åtte av ti reist, mange i retning Europa via livsfarlige ruter gjennom Sudan og Libya for så å forsøke å ta seg over Middelhavet.

Flyktninghjelpens programdirektør i Etiopia, Stine Paus, sier at mange av barna og ungdommene ofte havner i hendene på hensynsløse menneskesmuglere og tar livsfarlige ruter.

– Jeg har hørt om jenter som begynner på prevensjon fordi de vet at de kan bli voldtatt undervegs. Risikoen disse barna og ungdommene utsetter seg for på vegen til Europa er ufattelig, sier Paus.

.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt